© VRT

Muzikant Ivan Smeulders over Bart Peeters: "Verbluffend hoe rustig hij in de studio was tijdens de lockdown" 

De Kalmthoutse broers Ivan en Mike Smeulders zijn al jaren verantwoordelijk voor de typische sound van Bart Peeters. Die lanceert vandaag zijn nieuwe single "Genstertje"."Bart was enorm rustig en gefocust in de studio toen alle verplichtingen door corona wegvielen", zegt Ivan Smeulders op Radio 2 Antwerpen. 

"Al elf jaar lang knutsel ik samen met Bart zijn platen in elkaar in mijn studio in Sint-Lenaarts. Wij maken de demo's, doen de preproductie en daarna trekken we naar een grote studio voor de opnames", zegt muzikant Ivan Smeulders in "Start Je Dag". "Noem Ivan gerust het muzikale brein achter de sound van al die platen", zegt zijn broer Mike. "Het is redelijk straf wat hij met Bart in die studio bij elkaar tovert."

Vandaag lanceert Bart Peeters "Genstertje". Een tweede single uit zijn nieuwe album dat nog moet verschijnen. "We zijn er al van voor corona mee bezig. Voor die nieuwe plaat hebben we zo'n 40 liedjes ingeblikt. Daaruit is een finale keuze gemaakt. "Genstertje" is er daar één van. Het is een uptempo song en qua sfeer zitten we "Brood voor Morgenvroeg", zegt Ivan. "We hebben deze plaat trouwens met enorm veel enthousiasme ingespeeld", zegt zijn broer Mike. "Het was voor ons als muzikanten zo lang geleden dat we samenspeelden. Het coronaproof weerzien was heerlijk."

Vroeger was er regelmatig spanning als Ivan vond dat ik iets op een andere manier moest inspelen 

Mike Smeulders

Rustige Bart Peeters

Volgens Ivan Smeulders had de lockdown een gunstige invloed op de plaat. "We konden meer tijd nemen om er in alle rust aan te schaven. Bart zelf was ook enorm rustig. Vooral toen het leven helemaal stilviel tijdens de eerste lockdown en hij niets te doen had. Het was verbluffend hoe gefocust Bart was.  Na een kleine opmerking kon hij heel snel iets aan de tekst of muziek aanpassen", zegt Ivan. "De rustige Bart Peeters bestaat ook buiten corona hoor", verduidelijkt Mike. "Als we met de groep on the road zijn, zit Bart rustig in de zetel. Maar eenmaal de show start, is de adrenaline daar."

Spanning tussen de broers

Ivan en Mike Smeulders zijn met hun accordeons, piano en basgitaar al jaren verantwoordelijk voor de typische sound van Bart Peeters. Hoe is het om als broers samen te werken? "Laten we zeggen dat er vroeger wel eens spanning op onze broederband stond", lacht Mike. "Tijdens opnames had Ivan in onze jongere jaren wel eens kritiek. Dan vroeg hij mij om iets opnieuw in te spelen. Dat leidde soms tot redelijk wat wrevel.  Maar we kennen elkaar op dat vlak intussen beter. Ivan vraagt het nu ook op een heel positieve manier. Trouwens, als je ziet wat Ivan muzikaal allemaal bedenkt, als hij mij dan vraagt om iets met de accordeon opnieuw te doen: het zij zo", besluit Mike broederlijk. 

Meest gelezen