Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VN-Mensenrechtenonderzoeker dringt aan op sancties tegen Myanmar: "Groeiend bewijs dat er met scherp is geschoten"

De militaire junta van Myanmar kondigt aan dat ze 23.000 gevangenen gaat vrijlaten. Dat gebeurt ter gelegenheid van een nationale feestdag. Intussen gaan de arrestaties van mensen die protesteren tegen de militaire staatsgreep van vorige week gewoon verder. De mensenrechtenonderzoeker van de Verenigde Naties in Myanmar dringt er bij de VN-Veiligheidsraad op aan om sancties te overwegen. Hij zegt ook dat er groeiend bewijs is dat er met scherp is geschoten op betogers in Myanmar.

In Myanmar gaat de militaire junta meer dan 23.000 gevangenen vrijlaten. Dat gebeurt ter gelegenheid van een nationale feestdag. Mogelijk is de actie ook bedoeld om plaats te maken in de gevangenissen. In een verklaring zegt het leger dat het "een nieuwe democratische staat" wil opbouwen "met vrede, ontwikkeling en discipline". 

Het leger, dat op 1 februari de democratisch verkozen leiders liet oppakken en de leiding van het land overnam, roept de bevolking ook op om met hen samen te werken. "We roepen het hele land op om met de militaire leiders een succesvolle democratie te creëren."

Nachtelijke arrestaties

Voorlopig lijkt het volk niet erg onder de indruk. De demonstraties tegen het nieuwe regime gaan gewoon verder. Bij die protesten zijn al bijna 250 mensen opgepakt. Ook 's nachts worden er nog altijd mensen van hun bed gelicht en meegenomen. Van 8 uur 's avonds tot 4 uur s' ochtends geldt er een avondklok in Myanmar.

(lees door onder de foto

Protest tegen de staatsgreep vanop het water
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De leiders van het protest willen dat de internationale gemeenschap meer druk uitoefent om leider Aung San Suu Kyi vrij te laten. De Verenigde Staten hebben sancties aangekondigd tegen de belangrijkste militaire leiders en Facebook gaat de berichten van het leger van Myanmar strenger controleren op desinformatie. Maar volgens de demonstranten is dat niet voldoende.

"Groeiend bewijs dat er met scherp is geschoten op betogers"

Intussen dringt ook de mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties in Myanmar er bij de VN-Veiligheidsraad op aan om sancties te overwegen. 

"In vergelijkbare gevallen hebben resoluties van de Veiligheidsraad wapenembargo’s en reisverboden ingesteld en opgeroepen tot juridische stappen bij het Internationaal Strafhof of adhoctribunalen”, zei Thomas Andrews in de Mensenrechtenraad, die in Genève bijeenkwam voor een bijzondere vergadering over de toestand in Myanmar. "Al die opties zouden op tafel moeten liggen."

Volgens Andrews is er ook groeiend bewijs dat er met scherp is geschoten op de betogers.

Nada al-Nashif, plaatsvervangend hoge commissaris voor Mensenrechten van de VN zegt dat er ruim 350 politici, ambtenaren, activisten, journalisten, studenten en monniken vastzitten in Myanmar.

Meest gelezen