Belga

NMBS-loketten vanaf 1 maart (nog) minder vaak open in Limburgse stations, TreinTramBus reageert boos

In de treinstations van Sint-Truiden, Neerpelt, Tongeren en Genk zullen de loketten vanaf 1 maart minder lang, en op sommige dagen zelfs niet meer open zijn. Dat schrijft Het Belang van Limburg. TreinTramBus reageert boos en verwijt de NMBS slechte en late communicatie. "Weer een laagje slecht nieuws erbij, en we horen dat nu pas", reageert Peter Meukens van de reizigersorganisatie bij Radio 2 Limburg. 

Op 1 maart verandert er  een en ander in enkele Limburgse treinstations. In Sint-Truiden zal het loket vanaf dan volledig gesloten zijn op zondag.  In Genk was het loket op zaterdag normaal tot twee uur 's middags open, nu wordt dat 10 uur 's morgens. In Neerpelt en Tongeren waren de loketten al dicht in het weekend, maar nu worden openingsuren ook op weekdagen beperkt. Tot nu toe kon je in beide gemeenten tot de late middag terecht aan een loket, vanaf volgende maand zullen die loketten open zijn tussen 7 uur en 10.15 uur 's morgens. In het station van Hasselt verandert er niets. Daar is er het hele weekend een loket open, als enige station in Limburg. 

Na de eerder aangekondigde sluiting van 44 NMBS-loketten in Vlaanderen, komt deze aanpassing er dus nog eens bij voor de Limburger. Dat komt omdat treinreizigers volgens de NMBS nog maar weinig gebruik maken van die loketten. "Driekwart van onze reizigers koopt een ticket via de automaten in de stations, of online via de app of de website", vertelt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Als het ergens moest misgaan, staat er op een automaat altijd een noodnummer. Reizigers met een beperking, die bepaalde dienstverlening nodig hebben, worden nog steeds in elk station geholpen."

Als ik cynisch ben, zou ik me afvragen: heeft de NMBS nog loketten in Limburg gevonden waar men de openingsuren kan beperken?

Peter Meukens, TreinTramBus

Reizigersorganisatie TreinTramBus reageert boos op de beslissing van de NMBS. "Als ik cynisch ben, zou ik me afvragen: heeft men nog loketten in Limburg gevonden waar men de openingsuren kan beperken?", vertelt Peter Meukens van de reizigersorganisatie. "Er zijn al zo weinig stations die nog bemand zijn. Dit is moeilijk voor kwetsbare mensen die geen  smartphone of computer hebben. Die mensen zijn afhankelijk van die ene automaat in een station, die misschien werkt of misschien ook niet. Wij betreuren deze beslissing. Natuurlijk is er een digitale vernieuwing, en heel wat mensen kunnen hun plan wel trekken, maar dat geldt zeker niet voor iedereen."

De info rond die aanpassingen staat op de website van NMBS maar is moeilijk te vinden, staat verspreid en werd op voorhand niet aangekondigd. Dat vindt TreinTramBus niet kunnen. "Wat ons vooral stoort, is die late communicatie. We zijn ondertussen half februari en de veranderingen gaan volgende maand al in. Alles wordt ook nog eens in schijfjes aangekondigd. Een dikke week geleden had je het nieuws van heel wat loketten die overal in Vlaanderen sluiten, en nu dit. Alles wordt op het laatste nippertje meegedeeld. Dat is niet fatsoenlijk ten opzichte van de reiziger."

(lees hieronder verder)

Belga

Gecombineerd loket

De reizigersorganistie denkt zelf de oplossing te hebben. "Het probleem is hier dat dienstverlening voor diensten zoals De Lijn, bpost en NMBS apart niet meer te betalen valt", vervolgt Meukens. "Wij pleiten dus al langer voor een soort gecombineerd loket, waar je voor al die diensten geholpen kan worden. Mensen hebben zo ook nog steeds de mogelijkheid om info te vragen, want ook dat is een belangrijk punt."

Meest gelezen