Haakon Mosvold Larsen / NTB

Noorse politie identificeert lichamen van moeder en kind anderhalve maand na zware aardverschuiving

Er waren nog drie mensen vermist na de zware aardverschuiving van eind december in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo. Die maakte al zeker zeven dodelijke slachtoffers. Dinsdag zijn opnieuw twee lichamen geborgen. Een moeder en haar kind, zo blijkt nu. 

De Noorse politie heeft opnieuw twee lichamen geïdentificeerd van slachtoffers van de aardverschuiving van anderhalve maand geleden. Toen ging de grond aan het schuiven in het plaatsje Ask, even ten noorden van de hoofdstad Oslo. Het gaat om een 50-jarige moeder en haar dochter van 13. Ze werden dinsdag gevonden onder twee meter zeeklei en puin. Er kwamen snuffelhonden aan te pas om de lichamen te bergen.  

De aardverschuiving heeft het leven gekost aan tien mensen. Het lichaam van één vrouw van 49 is nog altijd niet gevonden. De zoekwerken worden bemoeilijkt door het winterweer, door de enorme hoeveelheden puin en door de instabiele ondergrond. 

Van reddings- naar bergingsoperatie

De aardverschuiving deed zich in de vroege uren voor, op 30 december. De inwoners van Ask lagen nog te slapen toen de typische kleiachtige ondergrond, die alleen in Noorwegen en Zweden voorkomt, instabiel werd door zware regenval. Een grote lawine van modder en sneeuw trok over een tiental huizen heen. De reddingsoperatie kwam meteen op gang en 1.000 inwoners werden geëvacueerd. Na zes dagen was het duidelijk dat de kans voorbij was om nog overlevenden te vinden. De reddingsoperatie werd een bergingsoperatie.  

Intussen zijn zowat 600 inwoners vorige week naar hun huis mogen terugkeren. Er wordt dus alleen nog gezocht naar het lichaam van één vrouw die nog is vermist.

Meest gelezen