Ouders Mawda krijgen permanent verblijfsrecht in ons land van staatssecretaris Mahdi: "Hun kind ligt hier begraven"

De ouders van Mawda, het Iraaks-Koerdische meisje van 2 dat stierf bij een politieachtervolging, hebben een permanent verblijfsrecht gekregen in ons land. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in december al beslist, maar het raakte nu pas bekend. "We moeten die mensen proberen de rust te bezorgen die ze ergens verdienden", zegt Mahdi in "De Ochtend" op Radio 1. Vandaag volgt ook een uitspraak in eerste aanleg op het proces rond de dood van Mawda.

Het is bijna 3 jaar geleden dat Mawda, een Iraaks-Koerdische peuter van 2, overleed na een politieachtervolging. Ze was met haar ouders en broertje, en een dertigtal andere transmigranten, via ons land in een bestelwagen op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Ze waren hun land ontvlucht, op zoek naar een beter leven in Europa. De politie merkte het busje op en er ontstond een achtervolging. Een agent schoot en raakte Mawda in de wang. Het meisje overleed.

De ouders maakten misschien keuzes die ik moeilijk begrijp, maar los daarvan moeten ze het graf van hun kind kunnen zien

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)

Gedurende het onderzoek naar de dood hadden de ouders in ons land telkens een tijdelijk verblijfsrecht gekregen, om hen toe te laten de gang van zaken nauwgezet te volgen. In december heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beslist om hen een permanent verblijfsrecht te geven. "Ik heb aan de diensten gevraagd om die mensen definitief te regulariseren", zegt Mahdi in "De Ochtend" op Radio 1. "Die ouders hebben hun kind hier moeten begraven. In dat geval moeten we toch proberen die mensen de rust bezorgen die ze ergens verdienen. Het is zo dat die ouders misschien een aantal keuzes hebben gemaakt die ik moeilijk kan begrijpen. Maar los daarvan ligt hun kind hier begraven. En we moeten beseffen dat zij ook nog af en toe dat graf willen kunnen zien", aldus de staatssecretaris.

Beluister hier het gesprek met Staatssecretaris Mahdi in "De Ochtend" op Radio 1:

James Arthur Photography

De staatssecretaris maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid om de ouders van Mawda te regulariseren. "De procedures zijn duidelijk, iedereen kan asiel aanvragen en iedereen kan vragen om internationale bescherming. Daar bestaan regels rond. Maar los van die regels zijn er humanitaire uitzonderlijke regels, omdat je in sommige specifieke verhalen moet kunnen ingrijpen. Dat is in iedere regering al gebeurd", zegt staatssecretaris Mahdi. 

De staatssecretaris zegt dat we nu alles op alles moeten zetten om tragische verhalen als deze te vermijden. "Alles staat of valt met een nieuw model, want het Europese asiel- en migratiemodel is gewoon failliet", zegt Mahdi. "Al sinds de grote asielcrisis van 2015 is Europa van plan om er heel snel werk van te maken. We zijn 2021, er zijn enkele gesprekken geweest maar we staan nog geen stap verder. We moeten echt werk maken van sterkere grenzen en van een grensprocedure, waarbij iedereen die aan de Europese grens aankomt gecontroleerd wordt om te bekijken wie echt vluchteling is en wie een economische migrant. In de tussentijd moeten we op Belgisch niveau doen wat we kunnen doen, en dat is mensen zo goed mogelijk informeren. Er zijn heel wat transmigranten die in België het recht hebben om hier te blijven, maar dat willen ze niet omdat Groot-Brittannië het land van melk en honing is", aldus de staatssecretaris.

Het nieuws van de regularisering voor de ouders van Mawda raakte bekend op de dag dat de uitspraak in eerste aanleg wordt verwacht voor de correctionele rechtbank in Bergen. De politieagent die het schot afvuurde, de vermoedelijke chauffeur en de vermoedelijke mensensmokkelaar staan er terecht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen