Het recente bezoek van EU-topdiplomaat Josep Borrell aan minister Lavrov heeft geen zoden aan de dijk gezet.
Russian Foreign Ministry Press Service

Rusland dreigt ermee om de relaties met de EU te verbreken als de Unie sancties treft in de zaak-Navalny

Terwijl oppositieleider Aleksej Navalny opnieuw voor de rechter staat, voert Moskou het pokerspel met het Westen verder op. Rusland zou de relaties met de EU verbreken als die opnieuw sancties oplegt, wat vrijwel zeker lijkt.

Vandaag staat de vergiftigde oppositieleider Navalny in Moskou opnieuw voor de rechter. Deze keer in een zaak van smaad, waarvoor hij een boete of een taakstraf riskeert, geen gevangenisstraf dit keer. Eerder is Navalny wel veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Aanleiding was toen dat hij de voorwaarden van een voorwaardelijke celstraf geschonden had. Hij had zich namelijk tijdens de behandeling voor vergiftiging in een Duits ziekenhuis  niet gemeld bij het gerecht in Moskou.

Intussen voert de Russische overheid de druk op Europa op. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dreigt ermee om de diplomatieke relaties met de Europese Unie te verbreken als de Unie nieuwe economische sancties zou opleggen in de zaak-Navalny. Lavrov beschuldigt de EU van "hysterie" in de zaak.

Bekijk de journaalreportage over de spanningen die de zaak-Navalny teweegbrengt (lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

De EU beraadt zich over nieuwe gerichte sancties tegen Russische toplui uit onvrede met de vergiftiging en veroordelingen van Navalny. De zaak is op de spits gedreven door de uitwijzing door Rusland van Zweedse, Duitse en Poolse diplomaten. Dat gebeurde dan nog wel tijdens een bezoek van de EU-topdiplomaat Josep Borrell aan Moskou, wat algemeen wordt beschouwd als een sneer van Rusland naar de EU. Uit reactie hebben Zweden, Duitsland en Polen dan weer Russische diplomaten uitgewezen.

Meest gelezen