Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker: "CO2-taks bespreekbaar in totale fiscale hervorming"

De invoering van een CO2-taks is bespreekbaar in het kader van een hele hervorming van de fiscaliteit. Dat zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in "Terzake". 

De regering heeft vandaag een hele reeks steunmaatregelen voor bedrijven en werknemers goedgekeurd ter waarde van 2 miljard euro.  Daarmee wordt het gat in de begroting nog wat dieper. "Het tekort is nog nooit zo groot geweest sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt De Bleeker, "maar dat is nodig om de bedrijven en de huishoudens door de coronacrisis te loodsen." Pas daarna kunnen we opnieuw werken aan het terugdringen van het begrotingstekort. 

De regering heeft intussen wel al een traject uitgezet om de begroting onder controle te krijgen. "We hebben nu al in ons begrotingstraject een plan uitgewerkt waarin we dit jaar voor een miljard euro maatregelen nemen. Daar zit voor een stuk een besparing op de overheid in, maar ook andere maatregelen zoals de effectentaks of het beter innen van boetes".

Het zou fout zijn om zaken apart te nemen, je moet dat altijd in een groter geheel bekijken

We gaan ook moeten werken aan een groenere fiscaliteit, zegt De Bleeker. En ondanks de liberale huiver voor extra belastingen kan een CO2-taks daarbij op tafel komen. "In het regeerakkoord staat dat wij de hele fiscaliteit gaan hervormen. Ik kan mij voorstellen dat we gezien de klimaatomwenteling die fiscaliteit groener gaan maken. Dan zal een koolstoftaks ook op tafel komen te liggen en dan zal dat binnen de schoot van de regering zeker besproken worden."

Vorig najaar stak er nog heel wat tegenwind op, ook vanuit liberale hoek,  toen minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) voorstellen aankondigde om een koolstofprijs in te voeren. "Het zou fout zijn om zaken apart te nemen, je moet dat altijd in een groter geheel bekijken. Wij zitten met zeven partijen aan tafel en dat zal daar besproken worden", besluit De Bleeker. 

Bekijk hier het hele gesprek met De Bleeker in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen