De Tanzaniaanse president John Magufuli.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Tanzania wil geen vaccins: "Niet coronavrij, alles wordt gewoon in doofpot gestopt"

Terwijl heel het Afrikaanse continent en bij uitbreiding de hele wereld naar coronavaccins snakt, bestelde Tanzania tot nog toe geen enkel vaccin. Is Tanzania dan coronavrij? "Tanzania is geen eiland en blijft er natuurlijk niet van gevrijwaard. Alles wordt gewoon in de doofpot gestopt."

Tanzania is een buitenbeentje, als we president John Magufuli moeten geloven. Zijn land is sinds juni coronavrij, luidt de officiële communicatie. En dus is er ook geen nood aan coronavaccins.

Maar niets is minder waar. "Er zijn zoveel begrafenissen en de ziekenhuizen liggen vol", weet correspondente Elles van Gelder. Zij werkt in Zuid-Afrika, maar had de voorbije dagen contact met collega-journalisten en religieuze leiders in Tanzania. "Maar die doden worden weggezet als korte ziektes of mensen met ademhalingsproblemen", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Artsen moeten zelfs liegen op overlijdensaktes. "Die moeten dan bijvoorbeeld schrijven dat de zieken een acute longontsteking hadden. Het wordt gewoon in de doofpot gestopt, maar corona is er wel degelijk aanwezig, net als in de rest van het Afrikaanse continent. Tanzania is geen eiland, het blijft er natuurlijk niet van gevrijwaard."

En dat is ook te merken in de ziekenhuizen, ook in Tanzania is er sprake van een gebrek aan zuurstof. Omdat de regering zelf niet aan de alarmbel trekt, doen anderen het. Zoals de Amerikaanse ambassade onlangs. "Tanzaniaanse journalisten mogen zelfs niet over besmettelijke ziektes schrijven. De enige informatie mag komen van de president zelf en van de minister van Volksgezondheid."

Het virus is Satan en kan niet overleven in het lichaam van Christus

Tanzaniaans president John Magufuli

Waarom houdt de president zo halsstarrig vol? "Het is een combinatie van religie, bijgeloof en incompetentie, wordt me gezegd. De president zei onlangs nog: wij kunnen bidden om dit virus te overkomen. Het virus is Satan en kan niet overleven in het lichaam van Christus." Maar religieuze leiders in Tanzania gaan daar dan weer tegen in.

Intussen probeert de Wereldgezondheidsorganisatie de druk op de Tanzaniaanse regering op te voeren. "Want stel je voor dat er een land is dat niet vaccineert, ja dan blijft het virus bestaan en wordt Tanzania natuurlijk ook een paria in de regio."

Maar de druk van binnenuit is waarschijnlijk nog belangrijker, stelt van Gelder. "De universiteiten zeggen nu dat hun personeel toch beschermd moet worden." En ook de kerken reageren: "Een katholieke krant heeft vorige week geschreven: corona bestaat. Dus die heeft corona erkend en haar volgelingen ook opgeroepen om toch voorzichtig te zijn."

Van Gelder verwacht dat de druk uiteindelijk zo groot zal zijn dat de president op een moment toch zal beslissen om te vaccineren. "Hij zal dan weer wel wat verzinnen waarom hij het dan toch wil doen. Tot nu toe heeft hij gezegd dat hij het vaccin niet vertrouwt. Hij zegt dat het gemaakt is door het Westen, door de witte man. Maar er zal wel een twist komen." 

Beluister het gesprek met Elles van Gelder in "De ochtend": 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen