Tekort aan vrijwilligers die bijles kunnen geven: "Meer bijles nodig door coronacrisis en stijging kansarmoede"

De vrijwilligersorganisatie Auxilia, die gratis bijles geeft aan jongeren en volwassenen, is dringend op zoek naar lesgevers. Door het afstandsonderwijs en door de stijging van de kansarmoede is de vraag naar bijles veel groter dan het aanbod. Vooral in de regio Leuven is er een tekort aan vrijwilligers.

"Wij zien al een aantal jaar dat de vraag naar bijles stijgt, en dat heeft te maken met de kansarmoede die stijgt," vertelt Hubert Verbeke van Auxilia, de organisatie die gratis bijles geeft. "Het gaat om mensen die financiële of andere problemen hebben waardoor ze uitgesloten worden in de maatschappij. Kinderen in kansarmoede kunnen vaak niet mee op school en hebben bijles nodig. Ouders hebben ook de financiële middelen niet om een computer aan te kopen, terwijl je die nodig hebt voor het afstandsonderwijs."

Coronacrisis

Ook door de coronacrisis is de vraag naar bijles gestegen, merkt Verbeke. "We zien dat veel leerlingen op het einde van vorig schooljaar niet volledig hun studies hebben kunnen afronden. Daardoor hebben ze een achterstand en dat geeft problemen, vooral in het eerste middelbaar en het zesde leerjaar. Mensen die bijles nodig hebben, komen bij ons terecht via de scholen of via organisaties die jongeren opvangen."

Op zoek naar vrijwilligers

Auxilia is nog op zoek naar lesgevers. "In de regio Leuven bijvoorbeeld hebben we nu nog 50 à 60 aanvragen waarvoor we geen vrijwilligers hebben. Mensen hebben nood aan bijles voor alle vakken, maar vaak gaat het over wiskunde en taal. Onze vrijwilligers zijn mensen die vroeger in het onderwijs gestaan hebben of mensen met een bepaalde kennis over een bepaald vak. En het gaat niet alleen over het puur lesgeven, ook het werken aan het welzijn en het zelfvertrouwen van de jongeren is belangrijk."

Meest gelezen