Videospeler inladen...

Kapsalons en dierenparken mogen vandaag weer de deuren openen (onder voorwaarden)

Vanaf vandaag mogen de kappers in ons land hun scharen weer bovenhalen. Na meer dan drie maanden te zijn gesloten, mogen de kapsalons weer klanten ontvangen. Al heeft het Overlegcomité wel strikte voorwaarden opgelegd. Ook dierenparken mogen weer openen en immokantoren mogen vanaf vandaag opnieuw plaatsbezoeken organiseren. 

Voor iedereen die nu al weken met een weelderig coronakapsel door het leven gaat, klonk er vorige week vrijdag goed nieuws. Het Overlegcomité besliste dat de kapperszaken in ons land vanaf vandaag weer open mogen. Die waren al gesloten sinds de verstrengde lockdown van 2 november, toen er in ons land elke dag gemiddeld meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen werden geregistreerd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Niet helemaal onverwacht, maar wel tegen de zin van de experten. Zij vrezen dat de corona-epidemie nog niet voldoende onder controle is om de kappers al opnieuw te laten opengaan.

Maar onder meer minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) argumenteerde dat de nood aan een kappersbezoek bij heel wat mensen hoog is. "Mensen durven zich gewoon niet te vertonen en voelen zich erg slecht met een coronakapsel", zei minister Vandenbroucke begin deze maand op Radio 1.

"Eens naar de kapper kunnen gaan, is een mogelijkheid voor ons om ons beter te voelen in een moeilijke periode", voegde premier Alexander De Croo (Open VLD) daar nog aan toe na afloop van het Overlegcomité.

Maar om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, moeten de kappers zich wel houden aan enkele strikte voorwaarden:

  • Kappers moeten verplicht op afspraak werken
  • Klanten moeten buiten wachten
  • Kappers en klanten moeten een chirurgisch mondmasker dragen en dat elke 4 uur vervangen. Een stoffen masker is niet toegestaan.
  • Tussen twee knipbeurten moet een wachttijd van 10 minuten zitten, voldoende om het kapsalon te verluchten en te ontsmetten
  • Er mag maar één klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn
  • Er moet voldoende ventilatie zijn, bijvoorbeeld door ramen en deuren te openen. Als dat niet kan, moet de kapper een CO2-meter hebben om de luchtkwaliteit te kunnen meten
  • Kappers aan huis blijven verboden
  • Een tijdslimiet is er ondanks het advies van de experten niet gekomen

Andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialistes en tatoeëerders, mogen pas op 1 maart weer opstarten.

Onze collega Philip Heymans kon vanmorgen al naar de kapper gaan. Zijn verslag uit het radionieuws kunt u hieronder beluisteren:

Dierentuinen en huisbezoeken

Het Overlegcomité besliste ook dat de dierenparken weer open mogen. Enkel buitenactiviteiten worden toegelaten, de binnenruimten, zoals bijvoorbeeld een aquarium of serpentarium, blijven wel afgesloten voor het publiek. Met uitzondering van de in- en uitgang en de toiletten. Er moet ook een strikte toegangscontrole gebeuren. 

Pretparken moeten de deuren voorlopig nog gesloten houden.

Bekijk hieronder de journaalreportage over de heropening van het dierenpark in Han: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Er werd ook beslist dat immokantoren weer plaatsbezoeken mogen organiseren voor wie een woning wil kopen of huren. Tot nog toe mochten kandidaat-kopers of -huurders enkel een pand bezoeken als er niemand anders in het gebouw was. Dus ook de makelaar of verkoper/verhuurder mocht tot vandaag niet aanwezig zijn bij een bezichtiging.

Enkel nog wegwerp- en stoffen mondmaskers

Vanaf vandaag zijn enkel wegwerp- en stoffen mondmaskers nog toegelaten. Sjaals, bandana's en nekwarmers worden niet meer aanvaard. Ook maskers met een uitlaatventiel mogen niet meer worden gebruikt. Die laten via het ventiel nog speekseldruppels door, waardoor er toch nog gevaar op besmetting is.

Nieuw Overlegcomité op 26 februari

Alle andere maatregelen blijven voorlopig geldig en zijn verlengd tot 1 april. Op 26 februari komt het Overlegcomité opnieuw samen. Er zou dan gepraat worden over de maatregelen in de horeca, cultuur- en sportsector.

Meest gelezen