Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten schrappen Houthi-militie van de terreurlijst; "twee miljoen kinderen in Jemen bedreigd door honger"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken schrapt de sjiitische militie van de Houthi's in Jemen van de lijst met terroristische organisaties. Zijn voorganger Mike Pompeo had de Houthi's enkele weken geleden op die lijst geplaatst. Humanitaire organisaties hadden daar kritiek op omdat ze vrezen dat de hulpverlening aan het door oorlog verscheurde Jemen gehinderd zou worden.

In de nadagen van president Donald Trump had diens minister Mike Pompeo de Houthi-militie op de zwarte lijst van terroristische organisaties gezet. Concreet verbiedt dat alle commerciële of andere contacten met die militie. Nochtans hebben die Houthi's geen aanslagen tegen de VS of andere westerse landen uitgevoerd.

De nieuwe Amerikaanse regering gaat die maatregel volgende dinsdag nu ongedaan maken. Wel blijven Amerikaanse sancties tegen drie toplui van de Houthi's voorlopig van kracht, maar niet tegen de militie als geheel. 

Tal van ngo's hadden kritiek geuit op de beslissing om de Houthi's te brandmerken als terroristen. Ze vreesden dat de internationale hulpverlening aan Jemen in het gedrang zou kunnen komen. De meeste Jemenieten wonen in gebied dat door de Houthi's gecontroleerd wordt.

De "Helpers van God"

De Houthi's -of Ansar Allah ("Helpers van God") zoals ze officieel heten- zijn een gewapende militie van de Houthi-stam in het noorden van Jemen. Die voeren al langer strijd tegen de opeenvolgende regeringen van Jemen en controleren sinds 2014 de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het land.

 De Houthi's behoren tot de zaydieten of vijver-sjiieten, een kleinere tak van het sjiisme in de islam. Die verschilt van de twaalver-sjiieten in Iran, maar toch zijn de Houthi's strategische bondgenoten van Teheran. Ze vechten in Jemen zowel tegen het voormalige regeringsleger als tegen troepen uit Saudi-Arabië en de Emiraten, maar ook tegen de soennitische terreurgroepen IS en Al Qaeda.

"Twee miljoen kinderen bedreigd door honger"

Net vandaag heeft het het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties gewaarschuwd dat er dit jaar twee miljoen kinderen in Jemen dreigen om te komen van honger als er niet snel hulp komt. 

Er is een oplossing voor hongersnood en dat is voedsel

David Beasley, voorzitter van het World Food Program van de VN

Volgens WFP-directeur David Beasley zouden 400.000 van die kinderen de volgende maanden kunnen sterven door voedselgebrek of door ziektes die gevaarlijker worden voor ondervoede kinderen. Het gaat dan om kinderen jonger dan vijf jaar. Zowat 1,2 miljoen moeders zouden zodanig ondervoed zijn dat ze niet of nauwelijks in staat zijn om hun baby borstvoeding te geven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Beasley is boos omdat vorig jaar slechts 1,9 miljard van de in totaal 3,4 miljard dollar beloofde steun voor Jemen uitbetaald is door de lidstaten van de Verenigde Naties. De VN-kinderorganisatie Unicef zegt dat bijna alle 12 miljoen kinderen in Jemen op een een of andere manier afhankelijk zijn van buitenlandse hulp voor voedsel, zuiver water, gezondheidszorg of onderwijs.

Meest gelezen