Videospeler inladen...

Politieman in zaak-Mawda krijgt 1 jaar cel met uitstel, een van de vermoedelijke mensensmokkelaars gaat vrijuit

De rechtbank in Bergen heeft de politieagent in de zaak-Mawda veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel. De agent vuurde in 2018 tijdens de achtervolging van een bestelwagen met transmigranten de kogel af die het tweejarige meisje Mawda Shawri fataal werd. De chauffeur van de bestelwagen kreeg vier jaar effectief, hij gaat mogelijk in beroep. Een derde beklaagde, een vermoedelijke mensensmokkelaar, is vrijgesproken. 

Het voorlezen van het vonnis vanmiddag duurde ruim 4 uur. De voorzitster van de rechtbank in Bergen nam de feiten van de dramatische avond in detail door, en de voorlezing moest door verschillende tolken vertaald worden. 

Er waren drie beklaagden in de zaak. De politieagent die het dodelijke schot loste, werd schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. Het parket had voor hem een celstaf van een jaar met uitstel gevraagd. De rechtbank is daar op in gegaan.

De Irakees die aan het stuur zat van het busje - met daarin zo'n 30 transmigranten op weg naar het Verenigd Koninkrijk - werd ook veroordeeld, tot 4 jaar effectief. Voor hem vroeg het parket 10 jaar cel. Hij overweegt nu om in beroep te gaan. De andere Irakees - die door het parket werd aangeduid als mensensmokkelaar - werd vrijgesproken. Het parket vorderde voor hem een gevangenisstraf van 7 jaar.  

Waarover gaat de zaak-Mawda?

Met onderstaande video bent u in 1 minuut weer helemaal mee (de tekst gaat daaronder verder).

In tegenstelling tot de ouders van Mawda Shawri, duidde het parket vooral de twee Irakezen aan als "schuldigen", niet de agent. Voor de ouders van Mawda was de vordering van het parket voor de agent te licht. Ze wilden een vervolging voor opzettelijke doodslag, in plaats van onopzettelijke doodslag.

Blij dat politieagent veroordeeld is, maar toch vreemd dat hij maar 1 jaar cel met uitstel krijgt

Joke Callewaert, advocate van de ouders van Mawda

"Het is moeilijk om in deze zaak tevreden te zijn, maar we zijn blij dat de politieagent in ieder geval veroordeeld is (...) Hij is voor ons de schuldige van de dood van Mawda (...) We zijn tevreden dat de rechtbank heeft geoordeeld dat het gebruik van zijn wapen disproportioneel was", reageert Joke Callewaert, een van de advocates van de ouders. "We denken zelf dat er niet voldoende elementen zijn om de chauffeur te veroordelen. Het is vreemd dat hij vier jaar krijgt, en de agent maar 1 jaar cel met uitstel. Maar daar hebben wij ons niet over uit te spreken", aldus de advocate.

Agent niet vrijuit

Over de agent zei de rechter tijdens het voorlezen van het vonnis dat het mogelijk is dat hij per ongeluk schoot. Ze benadrukte ook dat er wordt uitgegaan van het vermoeden van onschuld, en dat het parket en de burgerlijke partijen alle nodige feiten moeten aanbrengen om de schuld aan te tonen. Dat geldt voor iedereen die vervolgd wordt, "wat ook de context en de omstandigheden van de feiten zijn, of wat de houding van de burgerlijke partijen, de vijandige houding van de pers of de sociale media is", aldus de rechter. 

De verklaringen van de agent kunnen volgens de rechtbank niet op een serieuze manier worden tegengesproken. Maar, zo zei de rechtbank wel, de agent had niet het recht om te schieten op de bestelwagen, er waren andere manieren om de auto te doen stoppen. Hij heeft dus wel een fout gemaakt. De agent krijgt een boete van 3.200 euro en een celstraf van een jaar, beide met uitstel. Hij moet dus niet naar de cel. Volgens de advocaat van de agent, Laurent Kennes, is hij teleurgesteld en neemt hij de beslissing erg zwaar op.

Twee Irakezen

De twee Irakezen stonden terecht voor kwaadwillige belemmering van het verkeer met de dood tot gevolg. De twee mannen mengden zich volgens het parket na de stilstand van de bestelwagen onder de passagiers. Ze hielden altijd vol dat ze niets met de mensensmokkel te maken hadden.

De rechtbank hecht aan de verklaringen van de chauffeur - onder andere op basis van DNA-onderzoek - geen geloof. De bestuurder heeft vrijwillig geprobeerd, zo zei de rechter, om verkeer te hinderen op de snelweg vanaf de eerste parking tot op het moment dat er geschoten werd, en probeerde een politiewagen te rammen. De dood van Mawda is het directe gevolg van zijn acties en rijgedrag, aldus de voorzitster van de rechtbank. 

We delen de mening van de rechtbank niet. We zeggen al twee jaar dat er niet voldoende bewijs is

Thomas Gillis, advocaat van de veroordeelde chauffeur

De man werd al eens veroordeeld voor lidmaatschap van een bende mensensmokkelaars. Hij moet nu vier jaar naar de cel. Zijn advocaat Thomas Gillis overweegt om in beroep te gaan. "We zeggen al twee jaar dat er niet voldoende bewijs is dat hij de chauffeur was. We delen de mening van de rechtbank absoluut niet. We gaan nu rustig alles bekijken, maar het is nogal evident dat we hiermee niet tevreden zijn", aldus de advocaat.

Volgens de rechtbank is het op basis van 1 getuigenis niet voldoende bewezen dat de andere Irakees - die door het parket werd aangeduid als mensensmokkelaar en organisator - de chauffeur aanmaande en instructies gaf om snel en gevaarlijk te gaan rijden. Hij werd vrijgesproken. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen