AFP or licensors

Voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi legt eed af als nieuwe premier van Italië 

Voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi heeft de eed afgelegd als de nieuwe premier van Italië. Dat deed hij in het bijzijn van president Sergio Mattarella. Draghi was er gisteren in geslaagd om het vertrouwen te krijgen van een meerderheid in het parlement. Hij krijgt de steun van alle grote partijen, behalve extreemrechts. De vorige regering van premier Giuseppe Conte was enkele weken geleden ten val gekomen in volle coronacrisis. 

"Ik zweer trouw aan de Republiek," met die woorden werd Mario Draghi vanmiddag de nieuwe premier van Italië. Hij had van president Mattarella de opdracht gekregen om een regering van nationale eenheid te vormen. Gisteren kondigde hij aan dat hij die gevonden had: zijn regering krijgt de steun van alle grote politieke partijen, behalve het extreemrechtse Fratelli d'Italia. Nieuwe verkiezingen zijn nu zo goed als zeker van de baan.

Bekijk hier de beelden van de eedaflegging van Draghi en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De nieuwe regering wordt een mengeling van gevestigde politici en technocraten. Zo blijft Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging op post op Buitenlandse Zaken. Sommige sleutelposten komen echter in handen van partijloze technocraten. Opvallend is dat directeur-generaal van de Italiaanse centrale bank Daniele Franco minister van Financiën wordt.

Begin volgende week zou er dan een vertrouwensstemming in het parlement zijn, maar dat lijkt een formaliteit te gaan worden.

De  voorbije dagen had Draghi gepraat met de grote partijen in het land en die hebben hem op zijn minst het voordeel van de twijfel gegeven. Draghi had al de steun gekregen van de sociaaldemocratische PD, van de radicaal-rechtse Lega van Matteo Salvini en de Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi. Gisteren kreeg Draghi ook nog groen licht van de grootste partij in Italië, de populistische Vijfsterrenbeweging. 

Corona en economie hoog op de agenda

Draghi zal dan huidig premier Giuseppe Conte opvolgen. Diens regering was eind januari ten val gekomen nadat een kleinere coalitiepartner de steun had ingetrokken. 

(Lees verder onder de foto).

De partijloze universiteitsprofessor Giuseppe Conte was twee jaar lang premier van Italië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Dat leidde tot veel woede, want Italië zit in volle tweede golf van de coronacrisis. Er zijn bijna 100.000 Italianen gestorven aan het virus en de economie is vorig jaar met 8,9 procent ingekrompen. 

Toch is niet alles het gevolg van de epidemie. Al voor die toesloeg, was Italië al de "zieke man van Europa"'. Rome heeft voor 2.600 miljard euro schulden en dat is ongeveer 158 procent van het bruto binnenlands product. Dat is de hoogste schuldratio in de Europese Unie na Griekenland. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" van gisteren met een portret van Draghi en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De bedwinger van de eurocrisis

De 73-jarige "Super Mario" Draghi begint aan een zware taak, maar heeft ervaring zat. Jarenlang was de economist directeur-generaal van het ministerie van Financiën, nadien gouverneur van de centrale bank. Hij werkte ook een tijdje voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Tussen 2011 en 2019 was Draghi de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). In die functie moest hij de eurocrisis bezweren in onder meer Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje, Cyprus en ook Italië. Volgens sommigen heeft hij die landen met succes in de eurozone kunnen houden. De verwachting dat Draghi de nieuwe premier zou worden, was de voorbije dagen al genoeg om de langetermijnrente op Italiaans schuldpapier fors te drukken. De beleggers hebben er dus vertrouwen in.

Meest gelezen