Voormalige NMBS-site in Gentbrugge wordt nieuwe wijk: "Er is ruimte voor wonen, ondernemen, sport en cultuur"

De toekomstvisie voor de Arsenaalsite in Gentbrugge, bij Gent, is na meer dan een jaar onderzoek klaar. De voormalige werkplaats van de NMBS, 12 hectare groot, moet een vernieuwend stadsdeel worden met focus op economie, wonen en buurtgerichte voorzieningen. 

Sinds de oprichting van de NMBS in 1926 tot op de dag van vandaag is de Arsenaalsite in Gentbrugge in handen van de vervoersmaatschappij. Ondertussen staat de werkplaats al enkele jaren leeg en zoekt de stad naar nieuwe invullingen voor het domein van 12 hectare groot.  

De site ligt langs de Brusselsesteenweg in Gentbrugge - vlakbij de E17 -  én is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De stad ziet in de oude werkplaats dan ook een belangrijk stedelijk knooppunt. Gent barst uit zijn voegen en de vraag naar meer ruimte rijst. Het stadsbestuur en de NMBS stelden eind 2019 een studiebureau aan om een toekomstvisie voor de site uit te werken. 

Wonen en werken

Die studie is ondertussen afgerond en goedgekeurd door het stadsbestuur. “De toekomstige koper moet zich baseren op die visie, rekening houdend met de erfgoedwaarde van de gebouwen, met de draagkracht van de buurt en met de geldende beperkingen qua bouwhoogtes”, schrijft de stad in een persbericht. “Op de site kan een mix komen van woon-, werk- en stedelijke functies met een klemtoon op duurzame economische ontwikkelingen.”

Concreet zal er ruimte zijn voor - onder andere - startende bedrijven en ‘scale-ups’. Een beperkt deel van de economische ruimte mag ingenomen worden door duurzame, stedelijke logistiek. Er wordt ook woonruimte gecreëerd, waarvan een vijfde naar sociale woningen gaat en nog eens een vijfde naar betaalbare huurwoningen.

Sport en cultuur

Daarnaast moet de site ook sportieve en culturele initiatieven huisvesten. “Er gaat ook aandacht naar samenkomst en samenwerking voor de ruimere buurt. Denk daarbij aan het meervoudige gebruik van ruimtes, gemeenschappelijke afvalverwerking en gedeelde vergaderruimtes”, gaat het persbericht verder. “Het nieuwe stadsdeel moet ook een goede aansluiting hebben met de omliggende woningen, zodat ook die bewoners de site kunnen gebruiken en er een meerwaarde is voor de buurt.”

Maar zo ver zijn we nog niet. In de tussentijd gaat de NMBS op zoek naar een tijdelijke beheerder om verwaarlozing te vermijden. Ook de tijdelijke invulling moet de toekomstvisie zoveel mogelijk weerspiegelen. 

Meest gelezen