Amerikaanse president Biden wil Guantanamo Bay sluiten tegen 2025

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil een einde maken aan de opsluiting van islamistische terreurverdachten in de gevangenis van Guantanamo Bay op Cuba. Hij wil dat tegen het einde van zijn presidentschap in 2025.

11 september

De gevangenis werd opgericht na de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. De toenmalige Republikeinse president George W. Bush had de strijd ingezet tegen de islamistische terreur, en liet er verdachten opsluiten die waren opgepakt in Irak en Afghanistan.

De gevangenis had een treurige reputatie, omdat er sprake was van folteringen en van schendingen van de mensenrechten. Op het hoogtepunt van de anti-terreurcampagne waren er zo'n zevenhonderd verdachten in ondergebracht. De meesten werden nooit officieel aangeklaagd of berecht.

Obama en Trump

De vorige Democratische president, Barack Obama, had de gevangenis ook al willen sluiten, maar is daar tijdens zijn twee ambtstermijnen niet in geslaagd. De Republikeinse president Donald Trump wilde daar hoe dan ook geen werk van maken.

Ingewikkelde juridische kwestie

Een sluiting van Guantanamo Bay is een ingewikkelde juridische kwestie. De wet verbiedt het om de terreurverdachten over te brengen naar het Amerikaanse vasteland, en daarom zal eerst de Nationale Veiligheidsraad een onderzoek openen naar de mogelijkheden. Ook de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie en het Congres zullen bij het onderzoek betrokken worden. Op dit moment verblijft er nog een veertigtal gevangenen, van wie sommigen al twintig jaar opgesloten zijn.

Meest gelezen