Beter wordt het niet: Ferry Kok is kok op een ferry (en wint de prijs voor beste aptoniem)

Sommige mensen zijn door hun naam als het ware voorbestemd om een bepaalde functie uit te oefenen. Ferry Kok bijvoorbeeld. De Nederlander werkt als kok... op een ferry. Hij won de prijs voor beste aptoniem, een verkiezing georganiseerd door de Nederlandse radiozender Radio 538.

Een aptoniem, mogelijk had u die term nog niet eerder gehoord. Het komt van het Latijnse aptus (geschikt) en het Griekse onoma (naam). Een geschikte naam dus. En zo zijn er kennelijk wel wat. Hennie de Haan bijvoorbeeld, woordvoerder van de Nederlandse pluimveesector.

Een interview met mevrouw De Haan van de pluimveehouders inspireerde de Nederlandse radiopresentator Frank Dane om in zijn ochtendshow een rubriek in te lassen over leuke aptoniemen. Afgelopen week konden luisteraars van Radio 538 stemmen op de persoon met de leukste geschikte naam.

Met voorsprong won Ferry Kok, die dubbel kon scoren met voor- en familienaam en zo de "Hennie de Haan-cup" mee naar huis mocht nemen. "Het klopt helemaal, ik ben kok op een ferryboot", vertelde Kok in de ochtendshow van 538. Hij werkt op de "Pride of Rotterdam" die vaart tussen Rotterdam en het Britse Hull. "Ook bij de sollicitatie werd er een hoop gelachen. Maar ik ben niet van plan om ooit iets anders te doen. Dit is het schema van mijn leven, waar ik me prettig bij voel."

Voor de volledigheid geven we de top tien mee van de Hennie de Haan-cup:

  • Ferry Kok - Kok op een ferry
  • Marco Spijkerman (getrouwd met Lianne den Hamer) - Timmerman
  • Maarten Hornikx - Hoogleraar in geluid
  • Arina Naaktgeboren - Kraamverzorgster
  • Els Suiker - Diabetesverpleegkundige
  • Ignar Rip - Begraafplaatsbeheerder
  • Tim Timmer - Timmerman
  • Klaske Meester - Juffrouw
  • John den Boef - Werkt bij de politie
  • Mario Lek - Loodgieter

Nomen est omen?

In Vlaanderen bestaat vooralsnog geen soortgelijke prijs. Maar VRT-communicatiemedewerker Thijs Vandepoele houdt op sociale media wel een verzameling bij van grappige toepasselijke namen. "Toen ik enkele jaren geleden in de krant zag dat Gert Calcoen een voordracht gaf over ziektes bij pluimvee, vond ik dat zo opvallend dat ik er een foto van maakte. Daarna zag ik steeds meer van die toepasselijke namen in de media opduiken, waardoor ik onbewust plots een mooie verzameling had", vertelt Vandepoele.

Zo komen we Wiel Wegh tegen, een vrachtwagenchauffeur. Of wat dacht u van  Philippe Appeltans, secretaris fruitveilingen?  "Een ultiem aptoniem kiezen is moeilijk", zegt aptoniem-liefhebber Vandepoele. "Maar namen als David Winkels (woordvoerder van een shoppingcenter), Noël Devisch (voormalig voorzitter van de Vlaamse visveiling) en podologe Elly Voet staan toch in mijn top drie." 

De Romeinen vroegen zich al af of iemands naam verbonden was met het lot van die persoon. Nomen est omen (de naam is een voorteken), klonk het toen. "Het blijft opvallend dat mensen die eender welke job kunnen uitoefenen toch plots een job hebben die perfect aansluit bij hun familienaam. Ik vraag me bij veel van die namen nog steeds af of het puur toeval is of als er toch zoiets bestaat als voorbestemd zijn voor een job?", aldus Vandepoele. 

 "Zo lang er aptoniemen zijn, blijf ik m’n lijst verder aanvullen", besluit hij.

Meest gelezen