Bij de ceremonie waren zo'n honderdtal aanwezigen, velen in historische uniformen uit de tijd van Napoleon.
AFP or licensors

Franse en Russische soldaten die sneuvelden tijdens Napoleons terugtocht in 1812 herbegraven

In Vjazma, op zo'n 200 kilometer van Moskou, zijn met veel ceremonieel de lichamen herbegraven van 120 soldaten, drie vrouwen en drie jongens. De soldaten sneuvelden in 1812 bij de Slag bij Vjazma, toen het leger van Napoleon al bezig was aan zijn smadelijke terugtocht. De stoffelijke resten werden twee jaar geleden ontdekt in een massagraf. De soldaten zijn nu herbegraven op de plek waar ze ook stierven.

Bij vriestemperaturen rond -15°C en terwijl de sneeuw uit de lucht dwarrelde, kregen bij het klooster van Vjazma de 120 Franse en Russische soldaten hun laatste rustplaats. Naast de soldaten zijn er ook drie vrouwen en drie jongens begraven. De vrouwen waren vermoedelijk verantwoordelijk voor aanvoer van voedsel en medische hulp, de jongens waren allicht tromspelers.

De lichamen werden enkele jaren geleden per toeval ontdekt in een massagraf op de plaats van de Slag bij Vjazma. Die vond plaats op het einde van Napoleons Veldtocht naar Rusland, op het moment dat het leger van de Franse keizer al bezig was aan zijn vernederende terugtocht. 

(Lees voort onder de videomontage van de plechtigheid in Rusland:)

Videospeler inladen...

Smadelijke aftocht

Napoleon boekte in eerste instantie snelle vooruitgang in 1812 bij zijn invasie van Rusland. Hij kon ook Moskou innemen, maar kon nooit de overwinning uitroepen. Geplaagd door de koude, ziektes, honger en ontbering, moest zijn enorme leger uiteindelijk de aftocht blazen. Honderdduizenden soldaten stierven bij de mislukte invasie van Rusland.

De stoffelijke overschotten konden geïdentificeerd worden aan de hand van metalen uniformknopen. De soldaten behoorden tot de 30ste en de 55ste infanterieregimenten en het 24ste lichte infanterieregiment van het leger van Napoleon.

(Lees voort onder de afbeelding.)

AFP or licensors

Kanonschoten en kostuums

De begrafenis vanmiddag in Vjazma ging gepaard met veel ceremonieel. Er werden kanonschoten afgevuurd en er waren een honderdtal aanwezigen in historische uniformen.

Onder hen waren ook nabestaanden van de generaals en militaire leiders uit de tijd van Napoleon. De 74-jarige Joelia Chitrovo, is de achter-achterkleindochter van de Russische generaal Koetoezov, een held in Rusland. Zij benadrukt dat de "tijd en de dood iedereen samenbrengt over alle generaties heen." 

Joachim Murat, een verre nabestaande van de gelijknamige Franse maarschalk, was erg geëmotioneerd door de ceremonie. "Moge uw vrede ook die van onze volkeren zijn, moge uw broederschap ook die van onze naties zijn", zei hij tijdens de plechtigheid. 

De stoffelijke overschotten waren verspreid over acht kisten, met de Franse en Russische vlag erover gedrapeerd. 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen