Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Larry "Chief Mouser" viert 10-jarig jubileum in Downing Street in Londen

Larry de kat woont vandaag precies 10 jaar in Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier in Londen. Dat is langer dan de meeste Britse premiers. In Groot-Brittannië is Larry een beroemdheid maar hij maakte ook al kennis met talloze internationale gasten.

Precies 10 jaar geleden werd Larry als 4-jarige asielkat over de drempel gedragen van de ambstwoning van de Britse premier. Op dat moment waren David Cameron en zijn gezin de bewoners van Downing Street 10. De bedoeling was dat de gevlekte kater zou helpen om de muizenplaag in de straat in te dammen. Sinds een bomaanslag door het IRA in 1991 is Downing Street afgesloten voor het publiek.

Maar nadat hij in de eerste maanden 3 muizen had gevangen, verminderde zijn werkijver, zo liet Cameron weten. Omdat hij intussen met zijn vriendelijk en sociaal karakter de harten van het Britse publiek had veroverd, mocht hij blijven. Larry maakte er dan ook een kunst van om gewillig te poseren voor de persfotografen en werd al snel een nationale beroemdheid. Ondanks zijn lauw jachtinstinct kreeg hij toch de titel van "Chief Mouser", de officiële muizenvanger.

Bekijk hier de opvallendste beelden van Larry door de jaren heen (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Brexitdrama

Vooral tijdens de jaren van de brexitonderhandelingen -van 2016 tot en met eind 2020- steeg zijn reputatie. Voor het leger journalisten, cameramensen en fotografen dat vaak urenlang moest wachten op een verklaring van de premier over een nieuwe dramatische wending in het brexitdrama, vormde Larry de enige afleiding. 

Zo filmden ze hoe Larry het aan de stok kreeg met Palmerston, de zwarte kat van buitenlandse zaken en hoe hij regelmatig geduldig op de drempel ging zitten van nummer 10 en wachtte op een politieagent om aan te bellen waarna hij zelf kon binnenglippen. Net voor het langverwachte handelsakkoord werd aangekondigd met de EU, in december 2020, legde een fotograaf vast hoe Larry een duif aanviel. De duif overleefde de aanval. 

24 december 2020
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Obama en Trump

Ook heel wat internationale gasten maakten kennis met Larry. Zo kon hij het erg goed vinden met de Amerikaanse president Obama toen die op bezoek kwam in 2011. "Larry heeft gewoonlijk weinig op met vreemde mannen", zei Cameron achteraf, "maar met Barack Obama klikte het wel." Obama bracht dan ook een cadeautje mee voor Larry: een speelgoedmuis.

Met president Trump leek de kat minder opgezet. Terwijl tienduizenden mensen in juni 2019 in de Londense straten protesteerden tegen het bezoek van de Amerikaanse president, verhinderde Larry diens vertrek uit de ambstwoning door onder "the Beast" te gaan liggen, de presidentiële versterkte limo. Eerder had hij de officiële foto met premier Theresa May "gephotobombed" door laconiek op de vensterbank te gaan liggen. 

Website en Twitter account

Larry's faam is intussen zo groot dat hij ook vermeld wordt op de officiële website van de Britse regering. Daar staat te lezen dat hij "gasten begroet, veiligheidssystemen inspecteert en het antieke meubilair test op geschiktheid voor dutjes". Ook denkt hij na over "een oplossing voor de muizen in huis" maar zit hij nog in de fase van "tactische planning".

Larry beschikt ook over een eigen Twitter account - niet officieel - die gevolgd wordt door bijna een half miljoen mensen. Hij durft er ook wel eens kritisch commentaar leveren op de Britse politiek. De Britse jeugdauteur Elisabeth Radcliffe schreef een boek over hem. Met Boris Johnson is hij intussen toe aan zijn derde premier. 

Meest gelezen