Liveblog: Volgende week krijgen 63.000 Belgen eerste prik, grote uitbraak met coronavariant bij politiezone Zennevallei

De coronacijfers in ons land dalen, zowel het aantal besmettingen als de ziekenhuisopnames. Dagelijks worden er gemiddeld net geen 2.000 besmettingen vastgesteld, een daling met 16 procent tegenover de week ervoor. Volgende week worden 63.000 landgenoten gevaccineerd. Hoe wordt u uitgenodigd voor een vaccin? Op drie manieren, zo blijkt. Welkom in onze liveblog met het opvallendste coronanieuws:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Politiezone Zennevallei in "lockdown" na uitbraak van Braziliaanse en/of Zuid-Afrikaanse variant

Bij de politiezone Zennevallei (Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel) is er een uitbraak vastgesteld met het coronavirus. De politiezone werd er recent geconfronteerd met een ernstige uitval van personeel, donderdag werden alle medewerkers getest. Intussen hebben 22 mensen positief getest, een besmet persoon is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er indicaties dat het gaat om een uitbraak van een besmettelijkere variant, de Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse. Het onderzoek van de stalen is nog niet helemaal afgerond.

De besmette personen zitten in isolatie. "En de familieleden van deze medewerkers, alsook de medewerkers die negatief getest hebben, maar eveneens hun familieleden dienen in quarantaine te gaan", kreeg de korpsleiding te horen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de situatie mee opvolgt.

Honderden mensen in quarantaine

In totaal gaat het om verschillende honderden mensen die in quarantaine moeten, alleen al qua medewerkers van de politiezone gaat het om zo'n 200 personen.  De politieposten zijn daardoor gesloten, maar de basispolitiezorg in de getroffen politiezone blijft wel gegarandeerd, dankzij andere politiezones en de federale politie die inspringen. Mensen van de Zennevallei die een klacht willen indienen in een politiepost, kunnen daarvoor terecht in posten van de politiezone Rode of de politiezone Pajottenland. 

"De situatie wordt in ieder geval nauwgezet gemonitord. Het is alvast de bedoeling de maatregelen bij het einde van de krokusvakantie te kunnen opheffen", aldus nog de politiezone Zennevallei.

Volgende week krijgen 63.000 Belgen een eerste prik

De vaccinatiecampagne sleept zich tergend traag voort. Volgende week krijgen 58.750 landgenoten een eerste prik van het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. 4.600 anderen krijgen een eerste prik van het Moderna-vaccin. Dat heeft de taskforce vaccinatie bekendgemaakt.

In totaal worden er volgende week 133.750 mensen ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin: 58.750 van hen krijgen een eerste prik, 75.000 anderen krijgen al een tweede inenting. Komende week verwacht ons land ook een levering van 117.000 doses van het vaccin.

Van Moderna komt er volgende week geen levering, maar er zijn nog heel wat vaccins in stock. Vanaf maandag worden 7.644 doses toegediend: 4.600 zijn voorbehouden voor een eerste prik, 3.044 mensen krijgen al een tweede inenting met Moderna. In de week van 22 februari wordt een nieuwe levering van 48.000 doses verwacht.

De tweede dosissen zullen volgende week volop worden toegediend in woonzorgcentra, zodat personeel en bewoners zo snel mogelijk van een optimale bescherming kunnen genieten.

Onze coronacijfers gaan stuk voor stuk naar omlaag (ook de uitgevoerde testen)

  • Van 6 tot 12 februari werden elke dag gemiddeld 124 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 5 procent: de week daarvoor (30 januari tot 5 februari) waren er gemiddeld 130 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, vrijdag 12 februari, werden 132 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 149 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.636 coronapatiënten in het ziekenhuis. 295 onder hen liggen op intensieve zorg, 167 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 3 tot en met 9 februari overleden elke dag gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 1,4 procent minder dan de week ervoor. 
  • Tussen 3 en 9 februari werden per dag gemiddeld 1.988 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Het is voor het eerst sinds 19 januari dat het aantal bevestigde besmettingen onder de 2.000 zakt.
  • Tussen 3 en 9 februari werden dagelijks gemiddeld 48.300 tests afgenomen. Dat is 4 procent minder dan de week daarvoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 5. Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was. Dat getal is dagenlang stabiel gebleven rond 5,5 en gaat nu stilaan nog naar beneden.
  • Op 12 februari (dat is de dag met het meest recente beschikbare cijfer) hadden in totaal 364.483 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 3,97 procent van de volwassen bevolking. 178.125 inwoners kregen hun tweede dosis al, dat is 1,69 procent van de volwassen bevolking.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Meer lezen over hoe de positiviteitsratio berekend wordt, kan in ons artikel: "De cijfers dansen op en neer, maar positiviteitsratio blijft stabiel: wat betekent dat?"

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Jonge schaatser zakt door het ijs in Zandhoven

In het natuurgebied Viersels Gebroekt, in Zandhoven, is een jongen door het ijs gezakt bij het schaatsen. Het slachtoffer kon zich vastklampen tot de brandweer ter plaatse kwam en hem in veiligheid bracht. De jongeman moest wel met lichte onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

De politie benadrukt dat schaatsen momenteel overal in de gemeente verboden is zolang er geen expliciete toelating is van de burgemeester. "En al zeker in een natuurgebied als het Viersels Gebroekt, want daar mag je de paden niet verlaten", zegt Els Kusters van de politiezone ZaRa. "Er waren nog een vijftal andere schaatsers aanwezig, die hebben we uiteraard weggestuurd."

Videospeler inladen...

Geen overrompeling in Zoo Antwerpen: "Mensen komen goed gespreid, er is nog plaats"

De dierenparken mogen zaterdag weer de deuren openen na een maandenlange verplichte sluiting, maar in de Antwerpse Zoo zorgt dat nog niet meteen voor een overrompeling. "De mensen komen heel gespreid, ze kunnen natuurlijk ook onze druktebarometer online volgen, en er is zeker nog plaats", zegt woordvoerster Ilse Segers. "De heropening voelt als een ongelooflijke opluchting, we zijn blij en zelfs een beetje ontroerd dat we weer zoveel mensen gelukkig kunnen maken."

De eerste abonnees stonden zaterdagochtend al om 8 uur klaar, een uurtje later bij de opening ging het volgens de Zoo om een vijftigtal bezoekers die meteen naar binnen wilden. "Veel abonnees keken er heel erg naar uit om hier een paar uurtjes te kunnen rondlopen en van de dieren te genieten", stelt Segers. "Maar de drukte valt eigenlijk heel goed mee. Abonnees komen meestal ook niet de hele dag. Wie geen abonnement heeft, kan gewoon zijn ticket online reserveren en zijn uur van aankomst aangeven. Er is zeker nog plaats, er is ook ruimte om afstand te houden en de mensen kennen de coronaregels intussen wel en respecteren ze."

Lang niet alle dieren laten zich bij dit winterweer zien en de gebouwen van de Zoo zijn nog verplicht gesloten, maar daar leken de meeste bezoekers zich niet aan te storen. "De dieren hebben natuurlijk de keuze tussen binnen of buiten, maar velen komen wel eens een frisse neus halen", zegt Segers. "Bovendien kan je bijvoorbeeld de mensapen ook door het glas zien. We zullen wel blij zijn als ook de gebouwen weer open mogen."

BELGA

Taskforce vaccinatie gaat advies van Gegevensbeschermingsautoriteit "in detail bekijken"

De taskforce vaccinatie gaat het advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) "in detail bekijken". Dat zei voorzitter Dirk Ramaekers zaterdag tijdens een persbriefing over de vaccinatiecampagne in ons land. De GBA had zich in een advies erg kritisch uitgelaten over de verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne.

Om de uitnodigingen voor een vaccinatie te kunnen versturen en de vaccinatiecampagne te kunnen organiseren, moeten de overheden beroep doen op persoonlijke gegevens. Ook is er bijvoorbeeld nood aan een databank met de gegevens van mensen met onderliggende aandoeningen, zodat zij prioritair kunnen uitgenodigd worden voor hun vaccin. Dat betekent dat er heel gevoelige informatie wordt gedeeld met de mutualiteiten en de artsen, die instaan voor de identificatie van de patiënten.

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) laat zich in een advies erg kritisch uit over die verzameling van persoonlijke gegevens in het kader van de vaccinatiecampagne, schrijft Le Soir zaterdag. Zo uit de privacycommissie kritiek op de definitie van de doeleinden die worden beoogd met de verzameling en verwerking van gegevens. Die moeten heel duidelijk worden geformuleerd om te verzekeren dat de data later niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

"Ik wil dat advies in detail bekijken", aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. "Maar ik kan nu al zeggen dat er in de mogelijke databank geen reden voor de uitnodiging wordt opgeslagen, bijvoorbeeld een aandoening. Als iemand een uitnodiging krijgt voor de vaccinatie, zal die dan ook niet vermelden waarom iemand uitgenodigd is."

Extra grenscontroles bij het begin van de vakantie: "Op ziekenbezoek? Hebt u een verklaring op eer ingevuld?"

Niet-essentiële reizen zijn verboden en nu de krokusvakantie begonnen is, zijn er extra controles. In internationale treinstations en in de luchthavens, maar ook op de weg.  In Meer bijvoorbeeld, in het noorden van de provincie Antwerpen, controleert de wegpolitie of mensen die de grens oversteken daar een geldige reden voor hebben. 

BEKIJK hier die grenscontrole in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Burgmeester Bart Tommelein krijgt zijn krullen in een zakje mee

Ook de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD), ging langs bij de kapper. Hij kreeg de afgelopen weken veel aandacht op sociale media voor zijn coronakapsel en werd in één ruk zelfs vergeleken met wijlen zanger André Hazes en Franky Loosveld, een personage uit de VRT-serie "Het eiland".

Tommelein kreeg na het knippen zijn krullen mee in een zakje. Die krullen dienen voor een Kunstacademie. "Er is een dame die les volgt in de Kunstacademie aan Zee, die mij een bericht gestuurd heeft met de vraag of ze mijn krullen mag hebben”, vertelt Tommelein aan de aanwezige pers.

BEKIJK hier de vóór en na bij burgemeester Tommelein:

Videospeler inladen...

Onze collega raakt zijn weelderige haardos kwijt bij kapper Vasil

Na drieëneenhalve maand sluiting zijn de kapsalons in ons land vanmorgen weer opengegaan. De kappers én veel klanten zaten daar al lang op te wachten. Ook onze collega Philip Heymans, die vanmorgen, bij het krieken van de dag, al meteen kon langsgaan.

Lees hier hoe het kappersbezoek ging:

Nieuwe premier moet Italië door tweede coronagolf loodsen

Voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi heeft de eed afgelegd als de nieuwe premier van Italië. Dat deed hij in het bijzijn van president Sergio Mattarella. Draghi was er gisteren in geslaagd om het vertrouwen te krijgen van een meerderheid in het parlement. Hij krijgt de steun van alle grote partijen, behalve extreemrechts. De vorige regering van premier Giuseppe Conte was enkele weken geleden ten val gekomen in volle coronacrisis. 

Lees meer in dit artikel:

BEKIJK Geen carnaval in Rio, wél lichtshow om covidslachtoffers te eren

In normale tijden zouden nu in de Sambadrome van Rio de Janeiro de carnavalsgroepen beginnen te paraderen. Maar Brazilië heeft het carnaval wegens de coronapandemie afgelast. In de overbekende feesthallen wordt nu met een lichtshow hulde gebracht aan de slachtoffers van COVID-19 in het land. Gewoonlijk krijgt de caranavalskoning bij het begin van de feestelijkheden de sleutel van de stad overhandigd. Nu gaf hij die meteen door aan enkele zorgverleners.

BEKIJK hier de lichtshow:

Videospeler inladen...

AstraZeneca en Oxford beginnen vaccin te testen bij kinderen

Onderzoekers van de universiteit van Oxford willen met een klinische studie onderzoeken of het coronavaccin van AstraZeneca ook bij minderjarigen werkt. Het is de bedoeling het vaccin van AstraZeneca te testen op 300 vrijwilligers tussen 6 en 17 jaar. De eerste tests beginnen nog deze maand.

"Het is belangrijk te onderzoeken hoe jongeren op de entstof reageren, zodat ook kinderen van een vaccin kunnen profiteren", zegt Andrew Pollard van de universiteit van Oxford. 

Volgens de Britse vereniging van kinderartsen, Royal College of Paediatrics and Child Health, kan COVID-19 ook bij kinderen dodelijk zijn of ze ernstig ziek maken. Maar het is ook duidelijk dat de mortaliteit door COVID-19 bij kinderen aanzienlijk lager is dan bij volwassenen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Ontdek hier de details over de oproepingsbrieven voor uw vaccinatie

De vaccinatiecampagne in ons land komt stilaan op gang. En stilaan raken ook meer details bekend over hoe het vaccineren zal verlopen. Iedereen krijgt een brief, een beetje zoals bij de verkiezingen.

Het wordt een brief met een code van maar liefst 33 letters en cijfers, weet Het Belang van Limburg. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid in "De ochtend" (Radio 1). 

"Dat is een lange code, maar dat hoeft geen probleem te zijn, zeker als je met een smartphone of via mail werkt.  Dan heb je die code helemaal niet nodig en klik je op de link om je afspraak te bevestigen of te verplaatsen. En anders is er nog een andere oplossing: er staat ook een QR-code op de brief. Die kan je inscannen", aldus Moonens. Voor wie digitaal ongeletterd is - wie bijvoorbeeld geen smartphone of computer ter beschikking heeft - prijkt op de brief ook een telefoonnummer van een lokaal callcenter. 

Wil je geen vaccin, geef dan toch andere mensen de keuze
Joris Moonens (Agentschap Zorg en Gezondheid)

In de brief staan twee data vermeld voor de vaccinatie, eentje voor de eerste prik en eentje voor de tweede prik. Moonens benadrukt dat iedereen dient te reageren op de oproep. "Als je wil komen, bevestig zodat het vaccinatiecentrum zich kan organiseren. " Ook wie géén vaccin wenst, hoort te annuleren. "Dan weten we dat we een plaats vrij hebben voor een ander."  

BELUISTER hier het volledige gesprek met Joris Moonens in "De ochtend":

Dramatische cijfers in Argentinië

Sinds gisteren telt Argentinië meer dan 50.000 overlijdens te wijten aan corona. En meer dan 2 miljoen mensen raakten al besmet met het virus. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid.

Gisterenavond kwamen per vliegtuig 400.000 dosissen van het Russische Spoetnik V-vaccin aan in Argentinië. Eerder werden er al 820.000 dosissen van het vaccin overgevlogen. Voorlopig is enkel het Russische vaccin beschikbaar in het land. Volgende week worden ook 580.000 dosissen van het Indiase Covishield-vaccin verwacht.

"Blij dat we heropenen, dieren verzorgen is nu eenmaal duur"

Vandaag mogen de dierentuinen en dierenparken weer open voor het publiek. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die begin deze maand werden goedgekeurd door het Overlegcomité. De heropening is belangrijk om de dieren in dierenparken te kunnen blijven verzorgen, zegt Karel Ackaert van dierenpark en opvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren.

“De financiële reserves zijn op, maar de kosten blijven lopen, dieren verzorgen is nu eenmaal erg duur. We zijn dus blij met de heropening. Bezoekers moeten wel reserveren voor een bezoek, een mondmasker dragen en voldoende afstand houden. De ruimten binnen zullen wel afgesloten blijven voor het publiek.”

Waarom weg in de krokus? "Mensen willen nu eens in een andere sfeer vertoeven"

Voor dit weekend en voor de krokusvakantie zijn er veel boekingen in eigen land. Ardennes Etape bijvoorbeeld laat weten dat 2.000 vakantiehuizen in de Ardennen allemaal verhuurd zijn. Ook aan de kust zullen ze heel wat mensen zien komen: 20 tot 30 procent meer boekingen daar, in vergelijking met de krokusvakantie vorig jaar. 

BEKIJK hier de reportage uit "het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen