Videospeler inladen...

Onze reporter kon vanmorgen al naar de (opgeluchte) kapper: "Ik ben zo blij dat ik weer kan werken, schrik heb ik niet"

Na drieëneenhalve maand sluiting zijn de kapsalons in ons land vanmorgen weer opengegaan. De kappers én veel klanten zaten daar al lang op te wachten. Ook onze collega Philip Heymans, die vanmorgen, bij het krieken van de dag, al meteen kon langsgaan.

Twee weken geleden, wanneer het gerucht steeds sterker wordt dat de kapsalons weer open zullen mogen gaan, stuur ik een berichtje naar mijn kapper: "Hopelijk alles nog goed met jullie? Ik weet niet of je met een wachtlijst werkt, maar je mag me er zeker op zetten." Een paar minuten later volgt het antwoord: "13 februari, 7u 's morgens."

Beluister hier het verslag uit het radionieuws:

Dat is onverwacht snel. Zou ik al meteen de allereerste klant zijn die een afspraak krijgt? Nee, zo blijkt vanmorgen wanneer ik iets te vroeg aan het kapsalon aankom. Om tien voor zeven stapt al iemand buiten. Ik wacht tien minuten en ga naar binnen. "Ik ben om zes uur vanmorgen begonnen", vertelt kapper Vasil. "Je bent al de derde." De komende twee weken werkt hij zeven dagen op zeven van zes uur 's morgens tot halfacht 's avonds om de wachtlijst in te korten. "Wie nu een afspraak wil maken, moet tot begin maart wachten."

Een paar weken geleden heeft mijn vrouw zelf even de tondeuse ter hand genomen, om de ergste uitwassen van mijn coronacoupe aan te pakken. "Ik zag het meteen", lacht Vasil. "En wellicht zullen er nog veel klanten zijn die zelf de schade hebben proberen te beperken. Ik verwacht wel wat te korte of scheef geknipte kapsels te zien. Maar niks dat we niet opgelost krijgen." Het valt op: hij is blij dat hij weer aan het werk kan. "We staan allebei in de zaak, mijn vrouw en ik. Als je dan eerst tweeëneenhalve maand moet sluiten (vorig voorjaar, red.), en nu nog eens drieëneenhalve maand... Financieel is dat heel moeilijk. Het had echt niet veel langer moeten duren voor ons."

Twee mensen kunnen er tegelijk geknipt worden in het salon, een per tien vierkante meter. "We ontsmetten ook ons materiaal, de stoel en alles waarmee de klant in contact is geweest. Om de twee klanten verluchten we grondig. En ik heb een CO2-meter gekocht. Zodra de luchtkwaliteit niet meer goed genoeg is, geeft hij een signaal, zodat ik weet dat ik extra moet verluchten." Handschoenen hoeven de kappers niet meer te dragen, zoals na de eerste heropening. "En maar goed ook, want het gevoel is toch helemaal anders. Ik ontsmet mijn handen voor en na elke klant."

Bekijk hieronder de reportage en het interview met kapper en klanten in "Het Journaal": (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Tegen de zin van experten

Veel veiligheidsmaatregelen dus, maar de heropening blijft wel een risico. De wetenschappers hadden de kapsalons liever nog wat langer dicht gelaten. Uit onderzoek blijkt ook dat kappers een groter risico lopen op besmetting met het coronavirus dan andere beroepen. Ik zeg tegen Vasil dat ik me in zijn plaats niet helemaal gerust zou voelen, maar hij gaat er niet echt op in: "Ik ben zo blij dat ik weer kan werken, ik heb geen schrik."

Intussen vallen de plukken haar op de grond. Drie à vier centimeter gaat eraf. "Je baard kan ik wel niet bijtrimmen, vrees ik. We moeten allebei ons mondmasker ophouden." De telefoon gaat, ook al is het nog maar twintig over zeven. "Vandaag? Nee, dat zal niet meer gaan, meneer..."

Na een halfuurtje kan ik tevreden in de spiegel kijken. Aan de kassa betaal ik het normale tarief. "Ik heb ook gehoord dat sommige collega's hun prijzen wat verhoogd hebben, om de verloren inkomsten te compenseren. Daar heb ik alle begrip voor, maar ikzelf doe het niet." Terwijl ik mijn jas aantrek, zie ik de volgende klant buiten al staan wachten. Het is toevallig een vriend van mij, met een krullenbos die hij naar eigen zeggen sinds zijn 16 jaar niet meer gehad heeft. Maar niet voor lang meer.

Meest gelezen