Alexander Dumarey

Planeet Frank: Onze weerman op glad ijs, kijkend in de verte en met het water aan de lippen

De maand februari heeft op weergebied niet ontgoocheld. De bevroren natuur was wondermooi. Aandachtige waarnemers zagen in de wereld van sneeuw en ijs heel speciale verschijnselen en dat leidde tot veel vragen. Ook de zon en de maan blijven soms mysterieus, zo blijkt uit de nieuwe aflevering van podcast "Planeet Frank".

Luister ook naar deze podcast op:

Tijdens de vrieskou werden er ijspegels in allerlei vormen waargenomen; zoals bijvoorbeeld deze opwaartse ijspegel. Hoe komt zo'n ijs-stalagmiet tot stand? 

Foto: Frank Deboosere

De Ponzo-illusie

De maan toont nooit haar ware aard. Hoe komt het dat de maan aan de horizon groter lijkt dan wanneer ze aan de volle hemel staat? Misschien is de Ponzo-illusie wel een antwoord op deze vraag. Onderstaande tekening helpt je bij de uitleg van Frank Deboosere, die je kan horen in de podcast.

De voorbije weken werd Frank Deboosere overspoeld met vragen over de vele regen en de stand van het grondwater.  Hoe zit het nu eigenlijk? Heldere antwoorden van professor grondwaterhydrologie Marijke Huysmans komen aan bod in de podcast.

Ter info: de actuele grondwaterstandindicator vind je hier.

Meest gelezen