Videospeler inladen...

Trump overleeft tweede afzettingsprocedure, geen tweederdemeerderheid gevonden in Amerikaanse Senaat

In de Verenigde Staten heeft voormalig president Donald Trump een tweede afzettingsprocedure overleefd. 57 senatoren hebben hem schuldig bevonden als aanstoker van de gewelddadige bestorming van het Capitool, op 6 januari. 43 senatoren vonden dat hij niet schuldig is. Dat betekent dat er geen tweederdemeerderheid is gevonden voor zijn afzetting.

De Democraten hebben 7 Republikeinse senatoren bereid gevonden om voor de afzetting van Trump te stemmen. Dat is opmerkelijk, maar  niet de benodigde tweederdemeerderheid. Volgens de Democratische aanklagers is er een direct verband tussen de aanhoudende verwerping van de uitslag van de presidentsverkiezingen door Trump, zijn opruiende toespraak op 6 januari en de gewelddadige bestorming van het Capitool.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Een zoveelste fase in de grootste heksenjacht in de geschiedenis van ons land

Oud-president Donald Trump

Donald Trump heeft al gereageerd op zijn "vrijspraak". In een verklaring dankt hij zijn advocaten en al wie hem heeft verdedigd in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het proces in de Senaat noemt hij "een zoveelste fase in de grootste heksenjacht in de geschiedenis van ons land". "Onze historische, patriottische en prachtige beweging om Amerika weer groot te maken is nog maar begonnen", aldus Trump.

Hoe dan ook gaat Trump de geschiedenis in als de eerste Amerikaanse president die twee keer met een afzettingsprocedure te maken kreeg. De tweede procedure begon afgelopen dinsdag en verliep opvallend snel. Het was vanaf het begin vrij duidelijk dat er een meerderheid van de senatoren Trump schuldig zou verklaren, maar niet genoeg om de benodigde tweederdemeerderheid te halen.

De advocaten van de inmiddels ex-president voerden aan dat Trump niemand effectief had opgeroepen om het Capitool met geweld binnen te dringen, en  dus niet verantwoordelijk is voor het geweld van een groep criminelen. De Senaat zou volgens hen ook niet bevoegd zijn om hierover te oordelen omdat Trump intussen geen president meer is.  

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Trump is feitelijk en moreel verantwoordelijk voor de dodelijke aanval op het Capitool

Mitch McConnell, Republikeins fractieleider in de Senaat

De laatste zittingsdag in de Senaat is warrig verlopen. De Democratische aanklagers wilden een extra getuige oproepen - de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler die heeft gehoord dat Trump weigerde tussen te komen tijdens de bestorming van het Capitool - maar uiteindelijk kwam het niet zover.

Uiteindelijk werd besloten om een verklaring van Beutler aan het dossier toe te voegen, waardoor werd vermeden dat de procedure in de Senaat nog dagenlang zou worden gerekt.

Opvallend was dat Mitch McConnell, de Republikeinse fractieleider in de Senaat, achteraf verklaarde dat er geen twijfel over is dat Trump "feitelijk en moreel verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval op het Capitool". McConnell heeft wel tegen gestemd omdat de Senaat volgens hem niet bevoegd was om een afgetreden president te veroordelen. "Dit had anders kunnen uitdraaien, als McConnell geen grondwettelijke motieven had vooropgesteld", zegt Björn Soenens. "Het is duidelijk dat McConnell van Trump af wou zonder hem te veroordelen."

Biden: "Droevig hoofdstuk"

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft gereageerd op de vrijspraak voor Trump. Hoewel hij is vrijgesproken, stond de reden waarom hij terecht stond niét ter discussie, zegt Biden. De aanval op het Capitool begin dit jaar toonde voor Biden hoe kwetsbaar de democratie is. Biden noemt de gebeurtenissen van de voorbije weken een droevig hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis.

Meer over de afzettingsprocedure komt u te weten in het videofragment hieronder:

Meest gelezen