Vaccinproducent Moderna wil capaciteit van flacons met 50 procent verhogen

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna heeft aan verschillende gezondheidsautoriteiten gevraagd of het de capaciteit van zijn flacons met 50 procent mag verhogen, zodat de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus kunnen versneld worden. Dat heeft het bedrijf aangekondigd.

"Om de middelen en de opportuniteiten om sneller meer dosissen te leveren te optimaliseren, heeft Moderna voorgesteld om zijn flacons te vullen met maximaal 15 dosissen van het vaccins, tegenover de 10 dosissen van vandaag", aldus het bedrijf in een persbericht.

Volgens de krant New York Times zou het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA al de toestemming hebben gegeven om de flacons 40 procent meer te vullen.

Een woordvoerder van Moderna meldt dat er gesprekken aan de gang zijn met de FDA en met de autoriteiten van de andere landen waar het vaccin wordt gebruikt en dat de verhoging van de capaciteit geen aanpassingen vereist van de verpakking van de flacons.

Een eventuele aanpassing van de capaciteit neemt twee tot drie maanden in beslag, aangezien de productielijnen moeten worden aangepast. Dat duurt volgens New York Times minstens tien weken.

Het Moderna-vaccin is ook in Europa goedgekeurd en in ons land worden de vaccins voorlopig gebruikt om het ziekenhuispersoneel te vaccineren. Moderna heeft de afgelopen weken minder dosissen geleverd dan eerst was beloofd en de leveringen lopen ook vertraging op.

Meest gelezen