Van ijsdagen tot "vroege lente": volgend weekend temperaturen mogelijk tot 14 graden, vanwaar die "weersprong"?

We krijgen de komende week zachtere temperaturen, en dat na een ferme winterprik waarbij de temperaturen ook overdag onder het vriespunt bleven. Volgende zaterdag zijn zelfs temperaturen tot 14 graden mogelijk. Het kwik maakt serieuze sprongen. Hoe komt dat?

Dat heeft alles te maken met de wind, legt VRT-weerman Frank Deboosere onze redactie uit. "De aangevoerde luchtstroom deze week kwam vanuit het noordoosten. We kregen diepvrieskoude of polaire lucht vanuit Moskou (Rusland). De wind is nu gaan ruimen naar het zuidoosten. Gisteren haalden we aan de Spaanse costa's 23 à 24 graden. Het is die warme lucht die tot bij ons komt."

In het weekend van 20 februari spreken de weermodellen van (ruim genomen) 10 tot 18 graden overdag. Volgend weekend kunnen we dus gemiddeld 14 graden halen. "De kaarten zijn voorlopig nog onduidelijk", benadrukt Deboosere. Weersvoorspellingen op langere termijn zijn altijd moeilijker.

Maar het wordt alvast een stuk zachter volgende week met donderdag temperaturen tot 11 graden. "Er hangt vroege lente in de lucht", durft Deboosere te stellen. "Als we volgende zaterdag 14 graden halen, zitten we boven de normale waarde van half februari. Die ligt op 6 tot 7 graden." Deboosere sluit een dagrecord niet geheel uit. 

BEKIJK hier "Het weer" voor de komende dagen met Frank Deboosere:

Videospeler inladen...

Meest gelezen