15-tal Kortrijkse scholen zullen leerkrachten wekelijks laten testen op corona

Een 15-tal scholen van de Kortrijkse scholengemeeschap Groeninge zullen hun leerkrachten aanbieden om zich wekelijks op corona te laten testen, preventief. Het gaat om een proefproject van de Vlaamse overheid dat leerkrachten en leerlingen extra moet beschermen. 

Vanaf volgende week zullen leerkrachten in enkele tientallen Vlaamse scholen wekelijks een staal van hun speeksel kunnen inleveren om het te laten testen op corona. Ze moeten het staal 's ochtends nemen, na het opstaan, volgens een bepaalde techniek die ze via een filmpje zullen aanleren. Tegen 's avonds krijgen ze dan te horen of ze al dan niet corona hebben, nog voor de volgende schooldag dus begint.

Dankzij deze preventieve tests kunnen we snel corona opsporen, ook als iemand geen symptomen heeft
Francesca Verhenne, schooldirecteur

De maatregel moet voorkomen dat er op grote schaal corona uitbreekt op scholen. De keuze om de leerkrachten te laten testen en niet de leerlingen is bewust. Leerkrachten zijn een groter risico omdat ze in meerdere klassen komen of via hun collega's andere klassen kunnen besmetten.

Bijna 1.500 Kortrijkse leerkrachten wekelijks getest

Ook een 15-tal scholen van de Kortrijkse scholengemeenschap Groeninge zijn geselecteerd om aan het proefproject deel te nemen. "Net voor het project bekend werd gemaakt, had ik in een open brief voor een soortgelijk systeem gepleit", zegt Francesca Verhenne, directeur van één van de scholen uit de groep, het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. "Ik was dus zeer enthousiast om te kunnen deelnemen. Het grote voordeel is dat we nu dus preventief gaan testen. Dat betekent dat ook als iemand geen symptomen heeft, we sneller kunnen zien dat die persoon toch besmet is en ook sneller kunnen ingrijpen. Over de hele scholengemeenschap gaat het om 1.400 tot 1.500 personeelsleden." 

Meest gelezen