Radio 2

Curling Club Gent geniet van spel op natuurijs: "Terugkeer naar de roots van onze sport"

Voor het eerst vond er in Oost-Vlaanderen een curlingwedstrijd plaats op natuurijs. De vrieskou van de voorbije week was erg welgekomen voor Curlingclub Gent, want de 30 leden kunnen al maanden hun favoriete hobby indoor niet beoefenen. “We missen het spel, de leden en het pintje achteraf”.

Het is zondagmorgen 7.30 uur. Op een ondergelopen en bevroren weide langs de Schelde in Nazareth verzamelen de leden van Curlingclub Gent. Gewoonlijk trainen ze in de indoor schaatsbaan Kristallijn, maar die is al maanden gesloten wegens corona. Bijna zorgde de club voor dé primeur door als eerste een wedstrijd te spelenop natuurijs. “Alleen was de club uit Zemst ons zaterdag voor”, zegt voorzitter Jonas Vercruyssen. “Nu, dat drukt de pret niet hoor. We zijn blij dat we nog eens onze stenen kunnen bovenhalen. Normaal gezien waren we nu op een jaarlijks groot internationaal tornooi in Schotland. Door Corona kan dat allemaal niet doorgaan en liggen we al maanden stil.”

Wat is curling?

Curling lijkt een heel klein beetje op ijshockey omdat je het ook speelt met een stick en met stenen. Maar voor de rest verschillen de sporten heel erg. Het is een discipline in de Olympische winterspelen. De  stenen die je met een draai over ijs schuift zijn van graniet, wegen 19 kilo en hebben een handvat. Normaal speel je met een ploeg van 4 spelers tegen vier anderen, waarbij je zoveel mogelijk punten probeert te scoren. Zo moet je met je stenen proberen zo dicht mogelijk in het huis, de cirkel, te belanden en probeer je het de andere ploeg zo lastig mogelijk te maken door je stenen in de weg te leggen of hun stenen weg te knallen. “Nu spelen we met ploegjes van twee spelers, want je mag niet met meer dan vier mensen bij elkaar staan.”

Bekijk hier de reportage over curling op natuurijs in "Het Journaal" (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Natuurijs

De curlingsport is ontstaan in Schotland, legt Jonas Vercruyssen uit. De club pakt de voorbereiding van de wedstrijd aan alsof het een match op de Olympische Winterspelen betreft. De leden gieten heet water over het ijs, gebruiken een kuismachine en een pebblemachine om wat ijzel aan te breken. “De omstandigheden zijn niet optimaal. Het ligt er hobbelig bij, je hebt wat sneeuw. Maar het is eigenlijk terugkeren naar de roots. De sport is op natuurijs.” 

Meer dan sport alleen

Het gaat in de Gentse curlingclub om meer dan sport alleen. Want de spelers hebben de sport gemist, maar ook de vriendschap en het pintje achteraf! Speler Yves Van de Veire benadrukt dat de groepsgeest belangrijk is. "We zijn een vriendengroep, we missen het sociale aspect, de spirit of curling dragen we in onze club hoog in het vaandel." Wie er gewonnen heeft in deze wedstrijd, maakte voor de club niet uit. “We hebben elkaar nog eens teruggezien en een leuke tijd gehad.”

kasto80

Meest gelezen