Alexander Dumarey

Delhaize in Gentse Sint-Annakerk? Agentschap Onroerend Erfgoed nog niet overtuigd

Voor de zomer zal Stad Gent een beslissing nemen over de plannen om de Sint-Annakerk om te bouwen tot supermarkt. Het agentschap Onroerend Erfgoed is maar gedeeltelijk positief en wil dat er enkele aanpassingen komen. "Om ervoor te zorgen dat er geen tijd verloren gaat,  nodig ik de betrokkenen nu al uit rond de tafel te gaan zitten”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

Stad Gent en Delhaize kunnen nu aan de slag met het advies, maar ze hoeven het niet te volgen. Achteraf kan wel bezwaar ingediend worden door burgers bij de provincie waardoor de finale beslissing alsnog bij de minister van Onroerend Erfgoed komt te liggen. Als het advies niet voldoende is gevolgd kan dat nadelig zijn voor de stad en de supermarktketen.

Enkel door erfgoed te gebruiken blijft het relevant
Minister Matthias Diependaele (N-VA)

De minister is niet fundamenteel gekant tegen de plannen, maar wil een procedureslag graag vermijden: "Ik heb mijn agentschap gevraagd  voorafgaand in dialoog te gaan over deze bezorgdheden en samen een oplossing te zoeken waarin alle partijen zich kunnen vinden.  De kerk staat al jaren leeg. Enkel door onroerend erfgoed te gebruiken blijft het relevant”, zegt minister Diependaele. 

Koelcellen & waardevolle altaren

Delhaize wil van de kerk een supermarkt maken met restaurant en wijnbar, maar volgens de huidige plannen ziet het agentschap Onroerend Erfgoed dat niet helemaal zitten. Ze beoordeelt de plannen met een "gedeeltelijk gunstig, gedeeltelijk gunstig onder voorwaarden en een gedeeltelijk ongunstig advies."

De supermarkt zou meer plaats innemen in de kerk dan afgesproken. Koelcellen zouden te dicht bij de muur komen te staan wat schade zou kunnen veroorzaken en ook een aantal waardevolle altaren zouden daardoor uit de kerk verdwijnen. 

Sint-Annakerk nog moeilijker dossier dan het Gravensteen

Minister Matthias Diependaele (N-VA)

De bescherming van de Sint-Annakerk is volgens het agentschap belangrijk omwille van haar kunsthistorische waarde: "De Sint-Annakerk is in Vlaanderen een uniek voorbeeld van de ‘Rundbogenstil’, een eclectische mix van Byzantijnse, Romaanse en Gotische stijlen. De kerk en haar omgeving zijn ook beschermd als stadsgezicht." 

"St-Annakerk nog moeilijker dan Gravensteen"

De mededeling van het agentschap komt tegelijk met de discussie over de omstreden toekomstplannen voor het Gentse Gravensteen. Net zoals voor het Gravensteen was er ook voor de bescherming van de Sint-Annakerk al een buurtcomité opgericht. Beide 'erfgoedkwesties' veroorzaakten in Gent al heel wat ophef. 

Protest tegen de plannen van Delhaize in 2019

De minister had het deze voormiddag ook over het Sint-Annadossier in 'De zevende dag' in een gesprek over het Gravensteen. Daar maakte hij al duidelijk dat de plannen met de Sint-Annakerk niet zomaar zouden passeren: "De discussie rond de Sint-Annakerk in Gent is zowaar nog moeilijker dan die rond het Gravensteen." 

Bekijk hier het gesprek over het Gravensteen in 'De zevende dag':

Videospeler inladen...

Meest gelezen