Videospeler inladen...

Fukushima beeft opnieuw: 120 mensen raken gewond, duizenden geëvacueerd

Even voor middernacht plaatselijke tijd was er een zware aardbeving van 7.3 aan de Japanse oostkust, in de buurt van Fukushima. Er zijn zo'n 120 mensen gewond geraakt en duizenden inwoners zijn geëvacueerd naar opvangcentra. Maar de schade valt al bij al mee en ook de kerncentrale bleef ongehavend. 

Gisteravond rond 23 uur plaatselijke tijd werden de inwoners van de Japanse prefecturen Fukushima en Miyagi opgeschrikt door een zware aardschok. Het hypocentrum - de plek waar de aardbeving is ontstaan - lag op bijna 60 kilometer diepte in de Stille Oceaan. Gebouwen begonnen te daveren en er viel huisraad en kantoorgerief van kasten en rekken. (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Zowat 120 mensen raakten gewond door glasscherven of ander puin. Drie mensen zijn er erg aan toe maar er vielen geen doden. Ook de hogesnelheidslijn in de regio werd stilgelegd, omdat de spoorlijn werd beschadigd door een aardverschuiving. Vele honderdduizenden mensen zaten een tijdlang zonder elektriciteit. (lees verder onder tweet)

De grootste vrees bleef uit. Er volgde geen tsunami en de kerncentrale van Fukushima kwam er ongeschonden uit. Er liep wel wat koelwater uit een vat met gebruikte staven, maar er was geen gevaar voor een nucleair drama. Over enkele weken is het tien jaar geleden dat een aardbeving in dezelfde regio de grootste kernramp veroorzaakte sinds de ontploffing in de kerncentrale van het Russische Tsjernobyl in 1986. Bij die aardbeving vielen ook bijna 20.000 doden.  Volgens geologen was de beving van gisteravond nog een naschok van die uit 2011. De experts waarschuwen dat er nog naschokken kunnen volgen. 

Voorzichtig

Hoewel er geen tsunami-alarm was, zijn toch duizenden inwoners gevlucht naar opvangcentra hoger in de heuvels. Intussen is de stroompanne opgelost, maar het treinverkeer blijft verstoord. De Japanse premier Suga sprak in een reactie de bevolking moed in en waarschuwde hen om op hun hoede te blijven.  Het leger en hulpdiensten zijn naar het gebied gestuurd om de schade op te meten. 

Meest gelezen