Limburgers lappen schaatsverbod op natuurijs aan hun laars

Het schaatsverbod hield Limburgers niet tegen om dit weekend massaal hun schaatsen aan te trekken. Onder meer op de plassen op de terrils tussen Genk en As gingen waaghalzen onverstoord hun gang. In het centrum van Lanklaar werden vijftig schaatsers door de politie van de bevroren oude scheepvaartsite Tivoli gestuurd. 

Jong en oud waagde zich zondagvoormiddag nog op het ijs in het wandelgebied Thorpark. “Ik weet dat het niet mag”, geeft een jongedame toe. “Maar als het zoveel nachten na elkaar gevroren heeft is het ijs meestal stevig genoeg. Het zal bovendien de enige gelegenheid zijn die we dit jaar hebben. Kerstmarkten met schaatsbanen hebben we dit jaar moeten overslaan. Voor het straks begint te dooien leef ik me graag nog even uit.” 

Als het ijs alsnog onder zijn voeten zou wegzakken stelt een 14-jarige jongen perfect te weten wat hij moet doen. “Dan moet ik zijwaarts of ruggelings uit het wak proberen te komen door mijn voeten af te zetten tegen het ijs en zo op het ijs te rollen. Al ben ik er bijna zeker van dat het niet zover komt. Er zijn nog heel veel mensen die vandaag schaatsen. In mijn eentje had ik het wellicht niet gedurfd.”

Gevaarlijke ijspegels

Volgens Karen De Smedt van Brandweerzone Oost-Limburg vonden er dit weekend geen reddingen op het ijs plaats. “De brandweer moest wel uitrukken om gevaarlijke ijspegels te verwijderen aan een handelspand in Genk en aan verschillende panden in de Bosstraat in Maaseik”. 

Politie Maasland stuurt 50 schaatsers van oude vaart

De politie Maasland zag zich zaterdagnamiddag wel genoodzaakt om in te grijpen aan de Dorpsstraat in het centrum van Lanklaar. Een vijftigtal schaatsers werd gesommeerd om het ijs van de oude vaart te verlaten. Nadien hingen de agenten nog een extra bord op dat aangaf dat schaatsen verboden is.

Meest gelezen