James Arthur Photography

Liveblog: Wie krijgt komende week een vaccin in Vlaanderen? Al 15 miljoen Britten gevaccineerd

Alle coronacijfers zijn opnieuw in dalende lijn. Volgens de laatste weekcijfers krijgen elke dag gemiddeld 1.950 mensen te horen dat ze besmet zijn, dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Die cijfers zijn voor een stuk te danken aan de stevige maatregelen, zegt expert Geert Molenberghs. Blijf op de hoogte van het coronanieuws via onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Al 15 miljoen vaccinaties in het Verenigd Koninkrijk

Op 8 december vorig jaar kreeg de 90-jarige Margaret Keenan uit Coventry de eerste prik tegen COVID-19. Sindsdien ging de Britse gezondheidsdienst volle stoom vooruit. Vijftien miljoen Britten hebben intussen hun eerste prik gekregen. Op dit moment is bijna 20 procent van alle Britten gevaccineerd.  Alleen Israël (71 procent), de Seychellen (53 procent) en de Verenigde Arabische Emiraten (50 procent) doen beter. Het Verenigd Koninkrijk gaat de Verenigde Staten voor, daar is al 15 procent ingeënt.  

Het betekent dat iedereen boven de 75 jaar oud, al wie in de eerstelijnsgezondheidszorg werkt, en het personeel van de rusthuizen een eerste prik heeft gekregen.  Morgen begint de gezondheidsdienst met de vaccinatie van iedereen boven de 65. Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land waar een geneesmiddelenagentschap een vaccin goedkeurde. Het land was ook een van de eersten om al vroeg tijdens de coronacrisis grote bestellingen te plaatsen bij de farma-industrie. Het deed dat buiten de Europese Unie om, die koos voor een collectieve aankoop.

Eerste minister Boris Johnson is in de wolken met de succesrijke vaccinatiestrategie van zijn regering. Na verscheidene blunders tijdens de coronacrisis kan hij nu deze pluim op zijn hoed steken. Nu gaan er wel meer stemmen op om de Britse lockdownmaatregelen zo snel mogelijk te versoepelen.

AFP or licensors

100.000 prikken, wie krijgt er eentje? Minister Beke overloopt de vaccinatieplannen voor volgende week

Minister van Welzijn  en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) legt in "De zevende dag" op Eén uit hoe de 100.000 vaccins volgende week verdeeld zullen worden: "40.000 vaccins in de ziekenhuizen, een 30.000 in de woonzorgcentra (vooral de tweede prik bij het personeel), 17.000 in de gehandicaptenvoorzieningen en 10.000 in de vaccinatiecentra."

De 65-plussers en kwetsbare groepen komen in maart aan de beurt en die vaccinatieloop zal wellicht duren tot in mei. Maar alles hangt af van de geleverde vaccins, blijft Beke benadrukken.

BEKIJK hier het integrale gesprek met minister Beke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Beieren sluit grenzen met Tsjechië en Oostenrijk

De Duitse deelstaat Beieren  heeft de grens gesloten met buurlanden Tsjechië en Oostenrijk omdat daar besmettelijke varianten van het coronavirus rondwaren. De Beierse minister-president Markus Söder wil zo het aantal besmettingen onder controle houden. 

Bekijk hieronder het verslag uit Het Journaal.

Videospeler inladen...

Opvallend veel Vlamingen in Durbuy

Er zijn dit weekend opvallend veel Vlamingen naar de Ardennen getrokken. Een typische bestemming is Durbuy. Normaal gezien is het stadje populair bij Nederlanders. Die zijn er met alle reis-beperkingen nu niét, maar de overnachtings-plaatsen zitten toch goed vol. 

Het Journaal ging een kijkje nemen.

Videospeler inladen...

Rwanda start met vaccinatiecampagne tegen coronavirus

Het Centraal-Afrikaanse land Rwanda is begonnen met het toedienen van coronavaccins. Dat heeft het Rwandese ministerie van Gezondheid meegedeeld. De vaccins zijn volgens de Rwandese overheid "via internationale partners en in beperkte hoeveelheid" verworven.  

Rwanda telt 12 miljoen inwoners en heeft al iets meer dan 17.000 bevestigde gevallen van COVID-19 en 236 doden geteld. 

Politie legt feestje met 13 mensen stil in Aalst

De politie van Aalst heeft afgelopen nacht een feestje stilgelegd. Dat meldt de communicatiedienst van de stad Aalst. de feestvierders weigerden de deur open te doen en de politie kon pas binnen na toestemming van het parket om er een slotenmaker bij te halen.

Het bleek om een carnavalsfeestje te gaan waarbij 13 personen aanwezig waren. De politie stelde pv's op. 

Door de coronapandemie kan het Aalsterse carnaval dit jaar niet doorgaan. Om de orde te bewaren zet de politie vandaag, maandag en dinsdag extra manschappen in. 

Gemeente vraagt om niet naar drukke Knokke-Heist af te zakken

Knokke-Heist roept op om vandaag niet meer naar de kustgemeente af te zakken. Vooral in het centrum van Knokke zelf is het net als gisteren erg druk. Bezoekers krijgen de raad om op een later moment tijdens deze krokusvakantie naar Knokke-Heist te komen.

Door het verbod op buitenlandse reizen kiezen heel wat mensen tijdens de krokusvakantie voor uitstappen in eigen land. De toeristische verhuurkantoren aan de kust noteren tot 30 procent meer boekingen dan in dezelfde periode in 2020. Tijdens dit Valentijnsweekend mogen de kusthotels zelfs rekenen op een bezettingsgraad van 80 procent.

(Lees verder onder een afbeelding van de druktebarometer in Knokke.)

Gistermiddag kleurde de online druktebarometer in het centrum van Knokke al een tijdje oranje, wat staat voor 'zeer druk'. Ook vandaag is het opnieuw te druk in de winkelstraten en op de zeedijk in Knokke. Het gemeentebestuur vraagt daarom aan iedereen om momenteel weg te blijven uit Knokke-Heist. "Zo blijft het aangenaam en veilig voor de huidige bezoekers en inwoners", klinkt het. Op een rustiger moment blijven toeristen uiteraard wel welkom in Knokke-Heist.

Op de meeste plaatsen aan de kust is het volgens de druktebarometer al het hele weekend rustig. Enkele zones kleuren lichtgroen, wat 'gezellig' betekent. Het gaat om Nieuwpoort-Bad en het centrum van Koksijde en Blankenberge. In Oostende wijst code geel dan weer op enige drukte in de omgeving van het station en de winkelstraten. Ook zaterdag was het in die zone al iets drukker dan in de meeste andere kustgemeenten.

"Andere jongeren aansporen om zich te laten informeren over het vaccin"

De zeventienjarige Yente Thomas kreeg donderdag zijn tweede prik van het coronavaccin omdat hij als student Gezondheidswetenschappen werkt in een woonzorgcentrum. Hij twijfelde eerst over het vaccin, maar dat bleek gemakkelijk overwonnen. “De ene krant schrijft dit, de andere iets anders en dat zorgt voor verwarring. Ik ben dan naar de dokter van het rusthuis geweest en die heeft mij gerustgesteld”, vertelt Yente in ‘De zevende dag’.

“Ik deed stage in een woonzorgcentrum voor corona en bij een uitbraak heb ik gevraagd of ik er aan de slag kon om te helpen. Toen ik de keuze kreeg om mij te laten vaccineren om de bewoners te beschermen, heb ik dat dan ook gedaan voor hen”, zegt Yente.  Op zijn instagramprofiel ‘De Tettervogels’ wil hij nu ook andere jongeren aansporen om zich te laten informeren over het vaccin.

Bekijk het gesprek met Yente Thomas in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Verbod op niet-essentiële reizen mogelijk vóór 1 april ingetrokken

De kans bestaat dat het verbod op niet-essentiële reizen nog voor 1 april wordt ingetrokken. Dat hebben vicepremier Petra De Sutter (Groen) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gezegd op de Franstalige zender RTL-TVI.

Ons land verbiedt niet-essentiële reizen sinds 27 januari. Dat verbod werd tijdens het vorige Overlegcomité - waar over een versoepeling werd beslist voor de contactberoepen - verlengd tot 1 april, samen met de andere coronamaatregelen. "We hadden een wettelijke basis nodig voor de maand maart en daarom hebben we verlengd tot 1 april", legt Groen-vicepremier Petra De Sutter uit.

De coronamaatregelen zullen op het volgende Overlegcomité van 26 februari opnieuw worden geëvalueerd, werd de vorige keer al aangekondigd. Minister De Sutter heeft dat nu nog eens verduidelijkt voor wat betreft het verbod op niet-essentiële reizen. “Misschien zullen we die regel dan opnieuw bekijken en dan zal het verbod misschien niet tot 1 april gelden, maar vroeger. Dat zal afhangen van de gezondheidstoestand, ook in de landen rondom ons.”

Hoe dan ook stelt de Europese Unie zich vragen bij de verlenging van het Belgische verbod op niet-essentiële reizen, want in principe gaat het verbod in tegen het vrije verkeer binnen Europa. De huidige uitzondering, met grenscontroles, kan maar twee maanden duren, dus eigenlijk tot 27 maart.

Zelfs al zou een verbod eerder worden opgeheven, dan nog gelden de strenge regels rond verplichte quarantaine en coronatests na een reis in een rode zone. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei na het vorige Overlegcomité al dat de politie daar makkelijker op moet kunnen controleren tegen 1 april. 

Alle cijfers nemen verder af, ook het aantal uitgevoerde testen daalt met 7%

  • Van 7 tot 13 februari werden elke dag gemiddeld 121 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 5 procent.
  • Gisteren, zaterdag 13 februari, werden 106 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 173 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.568 coronapatiënten in het ziekenhuis. 298 onder hen liggen op intensieve zorg, 175 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 4 tot en met 10 februari overleden elke dag gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 1,4 procent minder dan de week ervoor. 
  • Tussen 4 en 10 februari werden per dag gemiddeld 1.950 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Dit is de tiende dag op rij dat het aantal bevestigde besmettingen daalt. Voor de tweede dag (sinds 19 januari) zitten we onder de 2.000 besmettingen per dag.
  • Tussen 4 en 10 februari werden dagelijks gemiddeld 46.800 tests afgenomen. Dat is 7 procent minder dan de week daarvoor. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt 5. Dat betekent dat 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was. Dat getal is dagenlang stabiel gebleven rond 5,5 en gaat nu stilaan nog naar beneden
  • Op 13 februari (dat is de dag met het meest recente beschikbare cijfer) hadden in totaal 365.355 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 3,98 procent van de volwassen bevolking. 186.277 inwoners kregen hun tweede dosis al, dat is 2,03 procent van de volwassen bevolking.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Meer lezen over hoe de positiviteitsratio berekend wordt, kan in ons artikel: "De cijfers dansen op en neer, maar positiviteitsratio blijft stabiel: wat betekent dat?"

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Meest gelezen