Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD): "Op mijn leeftijd heb je alle diëten waarschijnlijk al zeven keren gedaan"

Maggie De Block (Open VLD) spreekt niet vaak over haar zwaarlijvigheid, maar naar aanleiding van de nieuwe Canvas-fictiereeks “Albatros” kwam de liberale politica naar “De zevende dag” om onbeschroomd te praten over leven met overgewicht. Nadat ze in het verleden zowat alle diëten heeft geprobeerd - “anders was ik misschien nog veel dikker” - heeft ze op een bepaald moment de knop omgedraaid en geleerd zichzelf te aanvaarden. “Het is wat het is.”

Toen ze nog minister van Volksgezondheid was, was er vaak hoongelach - en meer dan dat - te horen over de zwaarlijvige Maggie De Block. Dat ze ook arts is, riep bij velen extra vraagtekens op. Hoe kon zo iemand minister van Volksgezondheid zijn?

De Block heeft altijd geaarzeld om in de media te praten over haar gewicht, maar naar aanleiding van de nieuwe fictiereeks “Albatros” maakte ze vanochtend een uitzondering en kwam ze naar de studio van “De zevende dag”. Samen met acteur Dominique Van Malder vertelde de fractievoorzitster van Open VLD in de Kamer hoe zij leren leven heeft met zwaarlijvigheid.

Aanvaarden

Zowel De Block als Van Malder heeft in de loop der jaren leren omgaan met de opmerkingen die ze krijgen over hun lichaamsbouw. De Block zet zich daar naar eigen zeggen over, terwijl Van Malder zich altijd gered heeft met humor. 

Beiden hebben ze hun lichaam ook leren aanvaarden zoals het is. “Op mijn leeftijd heb je alle diëten waarschijnlijk al zeven keren gevolgd”, zei De Block vanochtend. Zoals ze drie jaar geleden ook al op Facebook schreef, heeft ze op een bepaald moment beslist om niet meer te lijnen.

Bekijk hier een fragment waarin De Block vertelt over diëten (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

“Ik heb er lang mee geworsteld. Maar stoppen met diëten was een opluchting. Mijn sociaal leven leed eronder. Nu heb ik aanvaard wie ik ben. Mijn lichaam zit zo in elkaar. Je kan je hele ­leven ongelukkig zijn, maar dat wil ik niet”, schreef De Block op Facebook.

De Block voegt er nog aan toe dat ze wel degelijk gezond eet en op haar voeding let, “anders was ik misschien nog veel dikker”, zei ze vanochtend in “De zevende dag”. “Maar het is wat het is”, klinkt het ook berustend. Er vrede mee nemen, is een mentaal proces dus, waar velen die aanleg hebben voor zwaarlijvigheid mee worstelen. 

Gezondheidsrisico's

Als arts is De Block echter niet blind voor de gezondheidsrisico’s van obesitas. “Het is een chronische aandoening. En het is een belasting voor uw lichaam. Zowel voor uw gewrichten als voor uw hart. De comorbiditeit ervan is gekend. Dat hebben we ook in coronatijden gezien.” 

“Maar,” zegt De Block nog, “dat wil niet per se zeggen dat je heel ongezond leeft.” De Block oppert dat ze misschien net méér met haar gezondheid is begaan. 

Intussen is De Block minister af, maar ze blikte vanochtend toch nog eens terug op de maatregelen die ze zelf genomen heeft om overgewicht te bestrijden: een convenant met de voedingsindustrie om de porties van bereide maaltijden kleiner te maken, de invoering van de nutriscore op de verpakkingen van voeding en de terugbetaling van diëtisten voor kinderen. “Want preventie is het beste.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Maggie De Block en Dominique Van Malder in "De zevende dag" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Albatros"

“Albatros” is een tragikomische fictieserie die vanaf morgen acht weken lang wordt uitgezonden op Canvas.  “Albatros” is de naam van een afslankingskamp waarin de deelnemers niet alleen fysiek maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. 

De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen, zo verklapt de perstekst van Canvas.

"Albatros”, vanaf maandag 15 februari op Canvas en VRT NU

Bekijk hier een voorproefje van de reeks:

Meest gelezen