Man (36) dood in woning in Reet: vermoedelijk CO-vergiftiging

In Reet (Rumst) is vanmiddag een man overleden in zijn woning, vermoedelijk door een CO-intoxicatie. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar dat lukte niet meer. In de woning werd te veel CO gemeten. De hulpdiensten waarschuwen dat het gevaar voor CO-vergiftiging groot is momenteel. Wie verwarmt met gas of mazout en plots hoofdpijn krijgt of zich ziek voelt, gaat best zo snel mogelijk naar buiten. 

Aan de Meentochtstraat in Reet (Rumst) is een 36-jarige man dood teruggevonden door zijn ouders. Ze konden hun zoon niet bereiken en gingen daarop naar zijn woning. De man bleek overleden te zijn. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar dat lukte niet meer. 

De hulpdiensten stelden vast dat er in de woning te veel CO hing. Dat is een kleur- en reukloos gas dat dodelijk is. Omdat de ouders van het slachtoffer in de woning mogelijk ook te veel CO hebben ingeademd, zijn ze uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. 

Onderhoud en verluchting

De hulpdiensten waarschuwen dat het CO-gevaar groot is momenteel: "Wij noemen dat de stille doder, omdat je het gas niet ruikt en ziet", zegt Jan Anné van de brandweerzone Rivierenland. "Het komt vrij bij onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Dat zijn dus gas, hout, kolen en mazout. Meestal gebeurt het bij een combinatie van een slecht onderhouden verwarmingstoestel en te weinig ventilatie van de woning."

Slechte verbranding is vrij makkelijk te zien: "Het vlammetje van je toestel moet mooi blauw zijn. Als het meer geel is, dan heeft het toestel geen zuivere verbranding meer." Ook enkele lichamelijke symptomen wijzen op een vergiftiging: "Als je merkt dat je misselijk wordt, braakneigingen krijgt, zet dan je toestel uit, ga liefst naar buiten of naar een goed verluchte ruimte en bel het noodnummer 112".

Er zijn dan ook enkele wettelijke verplichtingen om problemen te voorkomen, zegt Anné: "Verwarmingsinstallaties, zeker op gas, moeten elke twee jaar gecontroleerd worden. Wie een houtkachel heeft, moet de schoorsteen elk jaar laten nakijken. Zelf kan je ervoor zorgen dat de ruimtes waar de toestellen staan, goed verlucht blijven."

 

Meest gelezen