Separatisten vergroten meerderheid in Catalonië, extreemrechts voor het eerst in regioparlement

In Catalonië vergroten de separatistische partijen samen hun meerderheid in het regionale parlement. Na de verkiezingen van gisteren gaan ze van 70 naar 74 zetels. Voor het eerst halen ze meer dan 50 procent. De socialistische PSC van Salvador Illa boekt forse winst en zou het grootste aantal stemmen halen. Het extreemrechtse Vox wordt vanuit het niets de vierde grootste partij.

De socialistische  partijleider Salvador Illa riep zichzelf gisteravond uit tot winnaar, met 33 zetels. Hij zei dat hij een regering zou willen vormen in Catalonië. Maar ook de ERC van voormalig viceminister-president Oriol Junqueras zou 33  zetels binnenrijven. De PSC zou wel meer stemmen hebben gekregen.  

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het rechts-separatistische Junts per Catalunya van voormalig minister-president Carles Puigdemont staat op verlies en moet het wellicht stellen met 32 zitjes, iets minder dan de 34 die het nu nog heeft.

Het kleinere extreemlinkse separatistische CUP zou stranden op 9 zetels. Het unitair-liberale Ciutadans (de Catalaanse versie van Ciudadanos), tot nu toe de grootste fractie in het regionale parlement, zou nog amper 6 zetels halen. De rechts unitaire Partido Popular is in Catalonië niet populair en zou op 3 zetels stranden. Het extreemrechtse Vox zou vanuit het niets de vierde partij worden en meteen  11 zetels veroveren.

Wat deze uitslag betekent voor de coalitievorming, en mogelijk ook voor de toekomst van Catalonië, is nog niet helemaal duidelijk. In principe is het mogelijk dat de huidige twee grote separatistische partijen voortregeren, met de linkse CUP erbij of met steun van die CUP. Maar ook een linkse alternatieve meerderheid is mogelijk, hoewel de separatistische partijen met elkaar een pact zouden hebben gesloten om niet samen met de socialisten te gaan regeren. 

Meest gelezen