Radio 2

Aalstenaars vieren carnaval in de woonkamer: “Dansen en zingen met een gebroken hart”

Afgelopen weekend was het normaal de start van Aalst Carnaval. Traditiegetrouw trekken zowat alle inwoners dan verkleed de straat op en vieren ze dagenlang feest. Door corona kon het volksfeest niet doorgaan, maar heel wat Aalstenaars hebben binnen in beperkte kring toch een klein feestje gebouwd.

Wat een jaarlijks hoogtepunt zou zijn voor de inwoners van Aalst, verliep dit jaar in mineur. Door corona werd Aalst Carnaval afgelast, en dat is de eerste keer, want vorig jaar kon alles op de valreep nog doorgaan. Maar ook al zijn de cafés gesloten en geldt er een verkleedverbod op straat, toch werd én wordt er feestgevierd in heel wat huiskamers.

Carnaval op de radio en televisie

“Wij hebben dit weekend de hele tijd geluisterd naar carnavalsmuziek, en op de regionale televisiezender hebben we gekeken naar een compilatie van stoeten van de vorige jaren”, vertelt Tine De Naeyer. Zij is dochter van Karel De Naeyer, die 2 keer Prins Carnaval werd. Zij viert dit jaar alleen met haar dochter carnaval. “Al is het met een gebroken hart. Normaal waren we nu goed aan het eten zodat we de hele nacht zouden kunnen uitgaan. We blijven nu toch een beetje verweesd achter.”

We hebben ons verkleed en aten hutsepot om de traditie in stand te houden

Tine De Naeyer, carnavalist

Het huis van Tine en haar dochter is zwaar versierd. “Er hangen oude verkleedkostuums, slingers en ook veel foto’s van mijn vader. Aalst Carnaval is toch ook een beetje herinneringen ophalen”, vertelt ze. “Vrijdag en zaterdag liepen we hier ook de hele tijd verkleed rond. En we hebben ook hutsepot gegeten. Dat doen we naar jaarlijkse traditie van mijn vader. Die maakte de dag voor carnaval altijd een gigantische hoop hutsepot. Dat hoort er gewoon bij.”

Carnavalist in hart en nieren

En zoals het een goede Aalstenaar betaamt, is elke gelegenheid goed om te lachen. “Dit jaar zijn er enorm veel liedjes gemaakt over hoe we met z’n allen binnen moeten blijven. Elk jaar met carnaval lachen we met de actualiteit, en daar is dit jaar geen uitzondering op.”

Het is niet verwonderlijk dat vele woonkamers in Aalst er feestelijk bij liggen. “Aalst Carnaval is ons met de paplepel meegegeven. Voor mij is het een stuk van het leven”, verklaart Tine De Naeyer haar liefde aan het feest. “Het is een evidentie om dat te vieren. Het zit in ons bloed. Mijn dochter, die nu 17 jaar is, is zelfs gemaakt met carnaval. Wij zeggen altijd: je moet geen kinderen kopen met carnaval, want dan kan je niet gaan, je moet ze maken”, lacht ze. “Dan beval je rond oktober, en tijdens de volgende carnaval is dat kind dan oud genoeg om mee te gaan. Mijn dochter heeft net als ik van kleins af aan de stoet meegemaakt.”

En het feest is nog niet gedaan. De carnavalszenders blijven muziek draaien, en er staat binnenkort nog een online popverbranding op het programma.

kasto80

Meest gelezen