Radio 2

Brand in woning Koekelare ontstaan door kortsluiting: "Ik wist echt niet of wij uit die brand gingen geraken" 

Twee vijftigers en hun ouders van meer dan 80 jaar hebben een dramatisch weekend meegemaakt. Hun huis brandde zaterdagnacht volledig uit. "Ik weet niet hoe ik mama tot bij het raam heb kunnen brengen", vertelt de aangeslagen dochter.  

De man van Greta merkte het vuur beneden in de woning op. Hij probeerde het nog te blussen, maar dat lukte niet. De man raakte wel uit de woning en verwittigde de brandweer. De hulpdiensten moesten zijn vrouw en haar ouders die boven waren, bevrijden via een raam boven de carport. "Door de vrieskou was het extra moeilijk om de brand te blussen", zegt brandweerkapitein Dries Depreitere. "Het bluswater vroor meteen vast op het voetpad. Het was opletten om niet uit te glijden. Op het vizier van onze brandweerhelm vroor het vocht meteen aan, waardoor het zicht niet altijd optimaal was. Als brandweer kunnen we wel wat aan, de problemen waren niet onoverkomelijk, maar het is toch anders dan wanneer het niet vriest." 

Gered met brandweerladder

Greta en haar ouders werden gered door de brandweer. "Het waren bange momenten. Papa heeft nog vlug iets kunnen aantrekken. Ik heb dan het venster opengedaan. Maar plots sloeg de elektriciteit uit en kwam de rook van overal. Ik heb papa met zijn hoofd uit het venster gelaten, omdat wij bijna bedweld geraakten door de rook. Ik heb dan mama - ik weet niet hoe, want mama kan niet stappen - uit het bed gesleurd en haar met haar looprek tot aan het venster gebracht. De brandweer was gelukkig snel ter plaatse, want ik zag niet hoe wij er zouden uitgeraken." 

De brandweer kon de vrouw en haar ouders met de ladder bevrijden door het raam boven de carport. De bewoners worden nu opgevangen in een vakantiewoning.

Radio 2

Meest gelezen