Videospeler inladen...

Breng zelf verzwakte buizerds naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen: “Door de kou vinden ze geen voedsel”

De voorbije twee weken zijn er een 20-tal buizerds binnengebracht in het natuurhulpcentrum van Oudsbergen. Door het koude weer van de afgelopen tijd vinden ze minder voedsel. Als je zelf een verzwakte buizerd vindt, breng je die best zo snel mogelijk binnen.

Verschillende buizerds zitten rustig in de grote vliegkooi in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. “Hier zitten 9 vogels, maar er zitten nog meer buizerds in de intensieve afdeling”, vertelt bioloog Frederik Thoelen. “Die hebben extra verzorging nodig en moeten dagelijks met de hand gevoederd worden.” Door de vrieskou zijn enkele buizerds in de problemen geraakt. De grote roofvogel kan dat normaal gezien goed aan, maar door de kou vonden ze geen voedsel. “Buizerds jagen vaak op muizen, maar die zaten in dat koude weer lekker warm in hun holletje verstopt. Door het gebrek aan voedsel raakten de buizerds uitgeput”, aldus de bioloog van het Natuurhulpcentrum.

Ze bijten niet, maar ze hebben wel scherpe klauwen

Wandelaars vinden soms een uitgeputte buizerd langs de weg. Frederik Thoelen: “Soms vinden wandelaars een buizerd langs de weg die zit te huppelen of zelfs stilligt. De mensen nemen die dan op en brengen de dieren binnen bij het Natuurhulpcentrum.” Schrik van zo’n vogel moet je volgens Thoelen niet hebben. “Ze bijten niet, maar ze hebben wel scherpe klauwen. Doe dus handschoenen aan of gebruik een wasmand om het dier te vangen”, vertelt hij. "Als je een buizerd vindt, zet die dan zo snel mogelijk klein, rustig en donker tot hij naar een opvangcentrum kan gebracht worden.”

Enkele buizerds zullen snel weer vrijgelaten kunnen worden, maar sommige moeten enkele maanden revalideren. 

Vogels hebben het vorige week bijzonder lastig gehad. Dat blijkt ook uit deze reportage van "Het Journaal" over het vogelopvang in Merelbeke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen