Britse regering start met quarantainehotels: "Tot 10 jaar cel voor wie vals speelt"

Om te voorkomen dat nieuwe coronavarianten het land binnen komen, voert de Britse regering vandaag het systeem van quarantainehotels in. Britten en Ieren en al wie in het VK woont, moeten er tien dagen naartoe wanneer ze terugkomen uit 33 risicolanden. De straffen voor wie de quarantaine ontloopt, of de formulieren vervalst, lopen hoog op. Maar de oppositie noemt het systeem niet waterdicht. 

Bijna 5.000 kamers in 16 hotels en nog eens 58.000 kamers in standby. Daarmee wil de Britse regering de komst van nieuwe coronavarianten uit risicogebieden tegenhouden. "We moeten verder gaan met onze reisbeperkingen", zegt minister van Gezondheid Matt Hancock. Het plan van de quarantainehotels bestaat al anderhalve maand, maar wordt nu pas toegepast. Veel te laat, zegt de oppositiepartij Labour, die het systeem ook niet waterdicht vindt. 

Concreet

Britten, Ieren, en mensen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, worden als ze op een luchthaven aankomen uit 1 van de 33 landen op de rode lijst, meteen naar zo'n quarantainehotel gebracht. Het inchecken zou daar snel moeten verlopen en ze moeten daar op eigen kosten tien dagen verblijven. Op dag twee en dag tien wordt een coronatest afgenomen. Het zou de reizigers zo'n 2.000 euro kosten aan verblijf en maaltijden.

Meestal gaat het om reizigers uit Zuid-Afrika, Brazilië, Portugal, de Verenigde Arabische Emiraten en landen in Afrika en Zuid-Amerika waar de besmettingen pieken, vooral met de meer besmettelijke varianten. De reizigers moeten vooraf een quarantainehotel boeken via een regeringswebsite, en ze moeten een formulier invullen (PLF of Passenger Locator Form). Wie de nieuwe regels omzeilt, kan boetes krijgen van vele duizenden euro's. Iemand die liegt op zijn formulier riskeert zelfs een gevangenisstraf tot tien jaar. 

BEKIJK Inwoners van VK, die terugkomen uit risicolanden, worden door veiligheidspersoneel naar quarantainehotel begeleid (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De regels gelden dus alleen voor Britten, Ieren en wie in het land verblijft. Voor alle andere passagiers, en dus ook Belgen bijvoorbeeld, bestaat al een systeem van tien dagen zelfquarantaine, met een aantal uitzonderingen. Als je betaalt voor een test op dag vijf, en die test is negatief, dan mag je uit zelfisolatie. 

Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben eigen regels, die soms licht verschillen. Maar wat de quarantainehotels betreft, is Schotland het strengst van al. Daar moeten terugkomende Schotse vliegpassagiers uit alle landen naar zo'n hotel. 

Gatenkaas?

"De hoteleigenaars zijn het meest enthousiast over de nieuwe maatregel", zegt correspondente Lia Van Bekhoven in Londen. Premier Johnson heeft het over een van de strengste grenscontroles ter wereld. "Maar hoteleigenaren, douanebeambtes en luchthavenpersoneel zeggen dat het systeem vol gaten zit." Oppositieleider Keir Starmer van Labour, zelf in een vorig leven een openbaar aanklager, noemt dan weer de lange celstraf een "loos dreigement" dat juridisch niet kan worden hard gemaakt.  

Het Verenigd Koninkrijk zit op een kantelpunt. Premier Johnson kan met recht en rede zeggen dat zijn vaccinatiepolitiek werkt. Er zijn na dit weekend al 15 miljoen Britten voor het eerst ingeënt. Op zaterdag alleen al werd een half miljoen mensen gevaccineerd.  "Een betekenisvolle mijlpaal", zei premier Boris Johnson, "twee maanden na de allereerste vaccinatie op 8 december vorig jaar. "

De besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk dalen ook, na een felle piek rond de jaarwisseling, van zo'n 50.000 naar gemiddeld 10.000 nu. Toen werden er ook meer dan 4.000 mensen dagelijks in het ziekenhuis opgenomen, nu zijn er dat zo'n 2.000. Er sterven ook nog 258 mensen per dag, tegen 1.200 half januari. Er gaan steeds meer stemmen op om de coronamaatregelen te versoepelen. Maar de regering blijft op haar hoede, zeker dus wat de inkomende reizigers betreft, probeert ze het eiland gesloten te houden. 

BEKIJK hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen