Radio 2

Brusselse fietsflik David wordt Mobiliteitspersoonlijkheid 2020: "Mooiste job ter wereld"

David Stevens (37) is uitgeroepen tot Mobiliteitspersoonlijkheid van 2020. De hoofdinspecteur van de fietsbrigade in Brussel wordt beloond voor zijn harde werk voor veiliger verkeer in de stad. Dat hij op sociale media makkelijk bereikbaar en aanspreekbaar is, maakt de Brusselse 'fietsflik' erg populair.  

15 jaar geleden begon David Stevens zijn carrière bij de gloednieuwe fietsbrigade die in Brussel werd opgericht. Zoveel jaren later is hij het hoofd én gezicht. En hoewel de fietsbrigade veel boetes uitschrijft, zijn ze populairder dan ooit. Dat bewijst ook deze prijs. "Uiteraard schrijven we geen pv's om maar pv's te schrijven. We willen de stad echt verkeersleefbaarder maken. We monitoren elke dag, maken analyses, hebben contact met bewoners maar ook overheden. Het is een heel uitdagende job. De collega's zijn supergemotiveerd om van hun stad een veiligere plek te maken." 

#Samensterk

Op sociale media is David erg actief. Op zijn twitteraccount  krijgt hij dagelijks vragen én voorbeelden van onveilige situaties in het Brusselse verkeer. Die beantwoordt hij meteen, wat de "fietsflik" erg toegankelijk en populair maakt. "Dat is een hele investering want je moet kunnen blijven volgen. Op sociale media kan je je niet permiteren om twee of drie dagen later te antwoorden met een gele briefkaart. Je moet kort op de bal spelen. En het werkt in twee richtingen. De mensen geven feedback, en wij leggen verantwoording af over wat we wel of niet doen. Zo krijgen we enorm veel informatie uit de wijken van Brussel. Het is echt een succes, en we proberen dat ook te begeesteren bij andere diensten van de politie. " 

Politiewerk is geen individuele sport maar één met een hele ploeg voor en achter de schermen. Die prijs is dus van iedereen 

De afgelopen maanden kwam de politie niet altijd positief in het nieuws. Daarom is de prijs een extra opsteker. "Ik ben zelf een positivo en harde werker. En dat zijn veel andere collega's ook. Van het team maar evengoed van andere diensten. Zij werken ook hard, goed en professioneel maar natuurlijk minder zichtbaar. Het is ook voor hen een stimulans en lichtpunt dat de politie ook goed werk levert. Er zijn problemen en die moeten we ook benoemen, maar al die fantastische collega's die dag in dag uit voor de bevolking klaarstaan, kunnen zich hopelijk aan deze prijs optrekken. Het is geen individuele sport maar een hele ploeg voor en achter de schermen. Samen met de burgers. Die prijs is ook voor hen. Maar wat mij betreft? Ik heb echt de mooiste job van de wereld, dus ik ben echt heel tevreden."

Meest gelezen