Congolese president Tshisekedi benoemt mijndirecteur Sama Lukonde tot premier en verzwakt voort zijn voorganger Kabila

In Congo is Jean-Michel Sama Lukonde Kyenge benoemd tot nieuwe premier. Die benoeming is  voor president Felix Tshisekedi een nieuwe stap in zijn breuk met zijn voorganger Joseph Kabila. Eerder had Tshisekedi de coalitie tussen zijn partij en die van Kabila de laan uitgestuurd. 

De 43-jarige Sama Lukonde is topman van het staatsmijnbouwbedrijf Gécamines, de economische ruggengraat van Congo. Hij komt uit de zuidelijke provincie Katanga en leidt de kleine partij Avenir du Congo (Aco). 

Die partij had nauwe banden met de voormalige gouverneur van Katanga en zakenmagnaat Moïse Katumbi, maar sinds het aan de macht komen van president Tshisekedi in 2018 heeft Lukonde toenadering gezocht tot de nieuwe machthebber.

Met de benoeming van Lukonde tot premier lijkt president Tshisekedi verder afstand te willen neme n van zijn voorganger Joseph Kabila die tussen 2001 en 2019 met harde hand regeerde over Congo. Nadien moest Kabila buigen voor protest en steunde hij de erg omstreden verkiezingsoverwinning van huidig president Tshisekedi. Die werd dan wel staatshoofd, maar de aanhangers van Kabila leken de touwtjes in handen te houden. 

Tot voor kort, want sinds december lijkt Tshisekedi uit dat keurslijf te breken en de banden op te blazen met Kabila. Zo bracht hij de vorige Kabila-getrouwe premier Sylvestre Ilunga ten val en nu zoekt Tshisekedi dus andere partners in Congo. Zo haalt hij de banden aan met oppositieleiders zoals de Katangese zakenman Katumbi en de vroegere krijgsheer Jean-Pierre  Bemba, ook al een rivaal van Kabila. Dat enkele Kabila-getrouwen de voorbije weken zijn overgelopen naar de "Union sacrée", de nieuwe beweging van Tshisekedi, zegt veel. Toch heeft Kabila nog altijd veel invloed achter de schermen en zeker in het leger. 

Meest gelezen