AFP or licensors

In 2005 uit Congo gevlucht, nu aan het hoofd van universiteit van Edinburgh: maak kennis met Debora Kayembe

In Schotland heeft de universiteit van Edinburgh de mensenrechtenadvocate Debora Kayembe verkozen tot nieuwe rector. Ze is de tweede vrouw in 400 jaar aan het hoofd van de universiteit, maar bovendien de eerste van Afrikaanse afkomst. Kayembe is in 2005 vanuit Congo gevlucht en kreeg asiel. 

"Het is fantastisch", zo omschreef de 45-jarige Debora Kayembe haar verkiezing tot rector van de universiteit van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Ze kreeg meteen felicitaties van de Congolese president Félix Tshisekedi en tal van andere politici in Congo en Schotland. Anders dan bij ons is de rector niet de hoogste , maar wel een van de belangrijkste topfuncties in Edinburgh. 

Debora Kayembe is van Congolese afkomst en mensenrechtenadvocate. In eigen land stelde ze wreedheden van een lokale militie aan de kaak en daardoor was ze er niet meer veilig. In 2005 vluchtte ze naar Europa en kreeg ze asiel in Schotland, waar ze ging werken voor de universiteit.

Daar maakt ze nu een schitterende carrièresprong, maar ook in Schotland kreeg Kayembe te maken met geweld, racisme en bedreigingen. Zo werd ze door groepen jongeren uitgescholden, werd haar auto beschadigd en is ze een tijd geleden met haar twee kinderen moeten vertrekken uit de wijk waar ze woonde, omdat ze zich niet meer veilig voelde. 

"Het Athene van het Noorden"

De universiteit van Edinburgh werd opgericht in 1592 en veel toplui van de instelling schopten het nadien erg ver. Rectoren werden later premiers zoals William Gladstone, David Lloyd-George, Stanley Baldwin, Winston Churchill en meer recent Gordon Brown. 

Andere voorgangers van Kayembe werden topgeneraals zoals Herbert Kitchener (Soedan en Boerenoorlogen) en Edmund Allenby (Eerste Wereldoorlog) of wetenschappers zoals sir Alexander Fleming, de uitvinder van het antibioticum penicilline. De Schotse hoofdstad Edinburgh wordt vaak omschreven als het intellectuele "Athens of the North".

Meest gelezen