Archieffoto
BELGA / VAN ASSCHE

Cursus voor animatoren van speelpleinwerking start na een jaar weer op: ruim 100 jongeren uit provincie Antwerpen schreven zich in

De Vlaamse speelpleinwerking organiseert deze krokusvakantie na een jaar weer een cursus om animator te worden op een speelplein. Het gaat om een digitaal alternatief van 20 uur. "Maar we pakken het heel speels aan en we zorgen ervoor dat de jongeren weinig achter hun computer moeten zitten", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse dienst speelpleinwerking. "Het is belangrijk dat we genoeg jongeren kunnen opleiden."

Vandaag start de krokusvakantie, en voor het eerst sinds een jaar kunnen jongeren weer een cursus volgen om jeugdanimator te worden op een speelplein. De Vlaamse dienst speelpleinwerking organiseert de komende week een digitaal alternatief. Door de coronacrisis konden jongeren de cursus een tijdlang niet volgen, maar de speelpleinwerking wil de jongeren nu perspectief geven. Velen kijken er al erg naar uit om in de zomervakantie als animator aan te slag te gaan. 

Zeker in deze coronatijden kunnen we alle helpende handen gebruiken

Bert Breugelmans, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

Daarnaast is het vooral nodig dat nieuwe jongeren worden opgeleid als animator. "Het is belangrijk dat we genoeg opgeleide animatoren hebben om de komende jaren met de kinderen aan te slag te gaan", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "Zeker in coronatijden kunnen we alle helpende handen gebruiken. De groepjes met kinderen zijn kleiner en er zijn dus meer mensen nodig om hen te begeleiden."

Ludieke aanpak met veel opdrachten

Dat de cursus nog niet onmiddellijk fysiek zal doorgaan, houdt de jongeren niet tegen. Op  zo'n 2 weken tijd was de digitale cursus helemaal volzet. De speelpleinwerking wil het wel helemaal anders aanpakken dan het afstandsonderwijs waarmee de jeugd al te maken kreeg.

"We pakken de cursus heel speels aan. We hebben podcasts gemaakt waarmee de jongeren op stap moeten, er zijn postpakketjes opgestuurd met ingrediënten om kookactiviteiten te organiseren, de jongeren krijgen situaties en opdrachten, ... We gaan ervoor zorgen dat ze zo weinig mogelijk effectief achter hun computer moeten zitten", besluit Breugelmans.

Normaal duurt de opleiding 50 uur, nu worden de eerste 20 uren digitaal gegeven. Het tweede deel is gepland in de zomervakantie, in de hoop dat de jongeren dan al weer fysiek aan de slag kunnen. 

Meest gelezen