De raaf broedt nu ook in Limburg: koppels met jongen gezien 

De raaf is bezig aan een opmerkelijk comeback in Limburg: vogelliefhebbers hebben op verschillende plaatsen koppels met jongen gezien. En dat wijst erop dat raaf misschien opnieuw een vertrouwde verschijning wordt in Vlaanderen.

De raaf was lange tijd niet meer aanwezig in Vlaanderen. Maar vanuit Oost-België is hij eerst in Voeren opgedoken en hij heeft nu ook de oversteek naar Limburg gemaakt. Vogelspotters hadden de grote vogel al verschillende jaren kunnen zien. Maar nu zijn er ook broedgevallen vastgesteld, zegt Jan Gabriëls van de vogelwerkgroep van het Netwerk voor Natuuronderzoek. "Het eerste broedgeval was in Zonhoven in het heidegebied De Teut, daarna volgde nog de Hoeverheide op het militair domein in Houthalen-Helchteren. En ook in Pijnven in Hechtel-Eksel troffen we drie jongen aan".  Gabriëls is er van overtuigd dat de raaf een blijver is, "Iedereen zal hem kunnen zien en vooral horen. Want hij heeft een harde roep en is ook veel groter dan een kraai".

Grauwe klauwier

Nog zo'n blijver is de grauwe klauwier, een veel kleinere vogel, die het moet hebben van kleine landschapselementen zoals meidoorn en sleedoorn. De vogel heeft namelijk de gewoonte om de prooien die hij vangt netjes vast te prikken aan doornen of een prikkeldraad. Ook deze vogelsoort was tot voor kort verdwenen in Vlaanderen maar intussen broeden er al 100 koppels verspreid over heel Limburg en de zangvogel is nu ook Vlaams-Brabant aan het veroveren.

Corona

En ook vogelspotters ondervonden de gevolgen van de coronacrisis; Vrijwilligers hebben het afgelopen jaar opvallend minder vogels geteld. Maar er was ook een voordeel, de rust tijdens de eerste lockdown in het voorjaar heeft de vogels volgens Jan Gabriëls wel goed gedaan. 

Meest gelezen