Videospeler inladen...

Filosoof Johan Braeckman: "Denk niet dat je radicale antivaxers moet uitnodigen in een ernstig programma"

Professor wijsbegeerte en filosoof Johan Braeckman stelt zich grote vragen over het debat in "De zevende dag" over vaccinatie. Daarin werd dokter Hilde De Smet van "Artsen voor vrijheid" tegenover vaccinoloog Pierre Van Damme geplaatst. Braeckman vindt het geen goed idee om antivaxers zoals dokter De Smet in een ernstig programma uit te nodigen omdat je hen dan een forum geeft om desinformatie te verspreiden.

Het debat met dokter De Smet in "De zevende dag" heeft heel wat stof doen opwaaien, zeker in wetenschappelijke kringen. Johan Braeckman stelt zich grote vragen in "De afspraak". Het gaat hier niet alleen over de vrije meningsuiting, want in dergelijke debatten moet de lat volgens hem vanuit wetenschappelijk oogpunt zo hoog mogelijk liggen. Desinformatie wekt alleen maar meer verwarring en twijfel op, waarschuwt hij, zelfs al wordt die desinformatie punt per punt weerlegd, zoals Pierre Van Damme dat gisteren wel degelijk deed. 

Hoe sterk zij ook weerlegd wordt, toch hebben die mensen in hun ogen een overwinning behaald omdat ze de main stream media hebben gehaald

Filosoof Johan Braeckman

Dokter Hilde De Smet plaatste gisteren vraagtekens bij het nut van coronavaccins. Johan Braeckman waarschuwt voor de effecten op kijkers die sowieso al twijfelen, want zij horen volgens hem alleen de boodschap van de antivaxbeweging. Hij vindt het geen goed idee om iemand als De Smet op hetzelfde niveau als Van Damme te plaatsen in een debat.

"Iemand die echt radicaal is, moet je niet uitnodigen in een ernstig programma van de openbare omroep", vindt hij.  "Je merkt ook dat dit vooraf al werd beschouwd als een soort overwinning door mensen die er zo over denken."

"Hoe sterk zij ook weerlegd wordt, want het is hier niet eens betwist, toch hebben die mensen in hun ogen een overwinning behaald omdat ze de main stream media hebben gehaald."

De menselijke geest werkt zo dat we sneller geneigd zijn om meer te focussen op het slechte nieuws

Filosoof Johan Braeckman

Braeckman betwijfelt dat het wetenschappelijke wederwoord van professor Van Damme veel heeft uitgehaald. "Dat zou ik niet overschatten. De menselijke geest werkt zo dat we sneller geneigd zijn om meer te focussen op het slechte nieuws - hier gebracht door zij die sceptisch zijn over de vaccins - en dat langer te onthouden. Als je daar meerdere keren aan wordt blootgesteld wordt dat op den duur een soort waarheid waarvan je niet meer beseft dat ze reeds weerlegd is."

Communicatiewetenschapper en VUB-rector Caroline Pauwels treedt hem bij. "Iedereen heeft recht op een eigen mening en kan daar lessen uit trekken", vindt Pauwels. "Maar het wordt problematisch wanneer je recht hebt op een eigen feitelijkheid." Ook zij vindt dat mensen als Hilde De Smet recht hebben om hun mening te verkondigen, maar vindt het verkeerd om hen in een debat op hetzelfde niveau te plaatsen als vaccinologen als Pierre Van Damme, die een jarenlange expertise in de materie hebben opgebouwd. 

Aandacht voor mensen die twijfelen over vaccins mag, vindt Johan Braeckman, maar hij pleit voor meer duiding en uitleg.

Bekijk hieronder het volledige gesprek over antivaxers in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen