Vogelopvangcentrum Oostende

Grote drukte door vrieskou in vogelopvangcentrum Oostende

In het vogelopvangcentrum van Oostende zijn de afgelopen week vijf keer meer vogels in nood terechtgekomen dan in een week zonder vorst. Normaal gezien zijn het er zo'n 20 per week, nu iets meer dan 100. Meer dan de helft van die vogels zijn houtsnippen. 

De vrieskou heeft massaal veel houtsnippen van Noord-Europa naar onze regio gejaagd. Maar ze vonden in de bosgrond geen eten omdat die bevroren was. Daardoor trokken ze naar de steden omdat daar minder sneeuw ligt.  Claude Velter van het Oostendse vogelopvangcentrum: "Houtsnippen zijn heel stressgevoelig en vliegen nogal lomp. Bij het minste geluid proberen ze op te vliegen. Zo botsen ze wel eens tegen een venster waarna ze gewond bij ons terechtkomen." 

Vloeibaar voedsel

Claude Velter: "De eerste dagen dat ze bij ons zijn, geven we ze vloeibaar voedsel, rechtstreeks in de maag. Gaandeweg leren ze wormen uit een potje eten. Sommige overleven dat en kunnen stilaan zelf aandikken. Anderen zijn te zwaar gekwetst en maken de klik niet om te beginnen eten. Die kun je niet laten aandikken en gaan uiteindelijk dood. We hebben er nu een 40-tal die zelf eten, dat is goed nieuws. De vogels die goed eten, kunnen hopelijk eind deze week weer uitvliegen."

Meest gelezen