Turkish Presidency

Honderden arrestaties in Turkije na dood van 13 gegijzelde Turken in PKK-gebied in Noord-Irak

In Turkije zijn meer dan 700 mensen gearresteerd die worden verdacht van banden met de militante Koerdische organisatie PKK. De arrestaties volgen na de ontdekking van 13 lichamen van Turkse gijzelaars in een grot in Noord-Irak. Volgens Turkije werden zij vermoord door de PKK.

In een grottencomplex in Noord-Irak, dicht bij de grens met Turkije, vond het Turkse leger afgelopen weekend de lichamen van 13 Turkse mannen -soldaten, leden van de veiligheidsdienst en burgers die enkele jaren geleden werden ontvoerd. Twaalf van hen waren in het hoofd geschoten, de dertiende in de schouder.  

De lichamen werden gevonden tijdens een militaire operatie die de Turken vorige week waren begonnen tegen de militante Koerdische organisatie PKK in de bergen van Noord-Irak. Bij die actie zijn volgens Turkije zeker 50 strijders van de PKK gedood. Ook drie Turkse soldaten kwamen om.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Turkije voert al jaren strijd met de PKK. De Turkse regering ziet de militante Koerdische organisatie die ijvert voor meer autonomie voor de Koerden als de grootste bedreiging voor de veiligheid van het land. De PKK wordt door Turkije, maar ook door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terreurorganisatie. 

Arrestaties

De Turkse regering zegt dat de 13 mannen geëxecuteerd werden door de PKK. De PKK ontkent dat. Ze zegt dat het krijgsgevangenen waren, maar dat ze omkwamen bij gevechten in het gebied.

In 40 provincies in Turkije zijn vandaag meer dan 700 mensen gearresteerd die worden verdacht van banden met de PKK. Bij hen zijn ook lokale kopstukken van de links-radicale partij HDP. Dat is de grootste pro-Koerdische politieke partij van het land en de derde partij in het Turkse parlement.

Turkije beschuldigt VS ervan PKK te steunen

De zaak veroorzaakt ook spanningen met de VS. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had in een reactie gezegd de dood van de 13 Turkse mannen te betreuren en ze "in de strengst mogelijke bewoordingen te veroordelen als wordt bevestigd dat ze werden vermoord door de PKK." 

De reactie, waarin de verantwoordelijkheid niet expliciet bij de PKK wordt gelegd, schoot bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het verkeerde keelgat. Hij verweet de VS dat zij Koerdische organisaties juist steunen, verwijzend naar Koerdische strijdkrachten, gelinkt aan de PKK, die aan de zijde van de VS vochten tegen IS in Syrië en Irak. 

"Als wij verbonden blijven in de NAVO, dan moeten jullie niet de kant van terroristen kiezen, maar aan onze kant staan", zei Erdogan, die de Amerikaanse ambassadeur in Turkije op het matje riep.

Intussen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu een meer expliciete veroordeling uitgesproken aan het adres van de PKK. Hij noemde "de terroristen van de PKK" verantwoordelijk voor de dood van de Turkse gegijzelden. 

Meest gelezen