"Je bent geen lama, spuw niet op straat": Jette wil af van klodders speeksel op straat en lanceert campagne

Een opmerkelijke affichecampagne siert de straten rond het Koningin Astridplein in Jette. "Je bent geen lama, spuw niet op straat", is er op verschillende afficheborden te lezen. Doel: mensen aansporen om hun klodders speeksel niet meer op straat uit te spuwen. Wie dat wel nog doet, riskeert een boete van 350 euro.  

Spuwen op straat, in het openbaar, is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verboden. De 'activiteit' staat op een lijst van overtredingen van  het gewestelijk agentschap Net Brussel. Maar, bitter weinig mensen kennen of houden zich aan de maatregel. In de Brusselse gemeente Jette is spuwen in het openbaar een van de meest voorkomende overtredingen waar heel wat inwoners zich aan ergeren. Daarom is Jette nu een gemeentelijke campagne gestart. 

Campagne

"Op basis van klachten van inwoners en het aantal inbreuken hebben wij in verschillende buurten in onze gemeente affiches opgehangen", zegt schepen van Openbare Netheid Mounir Laarissi (LBjette). "In bepaalde buurten gaat het om affiches die mensen aansporen om hun vuilnis op tijd buiten te zetten en niet meer te sluikstorten. In de buurt van het Koningin Astridplein gingen de meeste klachten over spuwen op de grond. Daarom hebben we daar de lama-campagne gelanceerd." 

Sensibiliseren

Of de opmerkelijke campagne ook doeltreffend zal zijn, valt nog af te wachten. "Het is vooral de bedoeling om mensen te sensibiliseren", zegt de schepen. "We gaan ook niet meteen boetes uitdelen. Eerst komt er een waarschuwing ofwel een kleine GAS-boete van 52 euro. Maar wie meermaals betrapt wordt, riskeert wel een zwaardere boete van 350 euro."

Meest gelezen