BELGA

Kinderrechtencommissaris verbaasd over aanpak minderjarigen na lockdownfeest: "Hun ouders waren op de hoogte"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is verbaasd dat minderjarigen urenlang vastgehouden werden na een lockdownfeestje. "Dit is een redelijk straffe aanpak van politie en parket. We hopen dat dit niet de normale manier van werken is", zegt Vrijens op Radio 2 Antwerpen. Ze wijst ook op de rol van de ouders en hun verantwoordelijkheid. 

"We zijn verbaasd dat die jongeren uren zijn vastgehouden op het politiebureau en aansluitend voor jeugdrechter moesten verschijnen", zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens op Radio 2 Antwerpen. Vrijens reageert daarmee op het lockdownfeestje en de bijhorende bestraffing van zeven Kapelse tieners. 

"Dit is toch een redelijk straffe aanpak van politie en parket. Veertien- of vijftienjarigen die uren in een cel zitten: dat laat een diepe indruk na. We zijn verrast maar gaan ervan uit dat er wel degelijk redenen waren voor politie en parket om hiertoe over te gaan. Zoiets gebeurt volgens onze ervaring alleen als jongeren herhaaldelijk in de fout gaan, weerstand bieden, of als het risico bestaat dat ze zich op een later moment niet bij de jeugdrechter zouden aanbieden."

Ouders zijn hier mee verantwoordelijk voor maar kinderen zaten urenlang vast

Caroline Vrijens

Ouders waren op de hoogte

De kinderrechtencommissaris heeft vragen bij de rol van de ouders in dit verhaal. "Naar ik verneem in de media waren zij grotendeels op de hoogte van dit feestje van hun kinderen. Het is dan ook mede hun verantwoordelijkheid dat de kinderen de coronamaatregelen opvolgen. Ze zijn beiden verantwoordelijk maar toch zijn het de jongeren die voor de rechter moesten verschijnen. Vergeet niet: iemand van veertien of vijftien is nog heel jong", aldus Vrijens. 

Het Antwerpse parket laat weten dat het geen extra onderzoek voert naar de rol van de ouders. Zij waren volgens een parketwoordvoerder samen met hun kinderen aanwezig op de zitting van de jeugdrechter die hen op hun verantwoordelijkheid heeft gewezen. De jongeren kregen op hun beurt een maand huisarrest en dienstverleningsstraffen van 20 tot 40 uur.  

Vrijens roept de politie andermaal op om goed na te denken over hoe ze jongeren aanpakt in coronatijden. "Wij krijgen verhalen binnen van jongeren die meteen een boete krijgen als ze met één iemand te veel op straat rondlopen. Ik praat lockdownfeestjes allesbehalve goed. Ik wil alleen dat ordediensten indien mogelijk niet meteen repressief reageren."

Meest gelezen