Kom op tegen Kanker pleit voor langer en flexibeler rouwverlof

Mensen moeten het recht krijgen om te rouwen, vindt Kom op tegen Kanker. De organisatie vraagt de overheid het rouwverlof te verlengen tot 20 dagen. Ze vragen ook dat nabestaanden dat verlof flexibeler kunnen opnemen. Momenteel heeft een nabestaande recht op maar één tot drie dagen rouwverlof. "Dat is te weinig," zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker. "Dat is amper genoeg om wat praktische zaken te regelen. Rouwen is een veel langer en ingewikkelder proces." 

Rouwen moet een basisrecht zijn, zo blijkt uit de getuigenissen in het jaarverslag van de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker. De huidige regelgeving, die maximum drie dagen rouwverlof toelaat, houdt te weinig rekening met de noden van rouwenden. Op zo’n korte termijn is het onmogelijk voor nabestaanden om alle administratieve zaken op orde te krijgen, de begrafenis te regelen en een moment van rust te nemen om het verdriet toe te laten. 

De organisatie wil met de verlenging van het rouwverlof nabestaanden de kans geven om enkele rouwdagen flexibel in te zetten, tot drie jaar na het overlijden. Er zijn namelijk mensen die graag net na het overlijden even rust nemen, terwijl anderen daar pas na enkele maanden nood aan hebben.   

Evenveel rouwverlof als vaderschapsverlof

"Het is onbegrijpelijk dat een vader twintig dagen vaderschapsverlof krijgt bij de geboorte van zijn kind en maar drie dagen rouwverlof wanneer dat kind overlijdt," zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.  "De rechtvaardigheid is hierbij ver zoek. we pleiten er daarom voor om het rouwverlof voor ouders bij het verlies van een kind minstens gelijk te stellen.  Het uitbreiden van het rouwverlof zou een krachtig signaal zijn naar nabestaanden. Het zou aangeven dat mensen het recht krijgen om te rouwen," vindt Michils.

De draad van het leven weer oppakken na het verlies van een naaste is immens moeilijk. Nabestaanden gaan nu vaak langs bij hun arts om een arbeidsongeschiktheid te laten vaststellen en zo toch meer tijd te hebben om te rouwen. Maar dat is niet waar het ziekteverlof voor dient. Het is belangrijk dat het rouwproces erkend wordt, vindt Kom op tegen Kanker. 

Sabine Joosten

Ook meer rouwverlof voor ander naast familielid

Kom op tegen Kanker stelt ook voor om het aantal rouwdagen voor andere familieleden uit te breiden. Bij het verlies van een ouder, schoonouder of stiefouder vragen ze tien dagen rouwverlof, bestaande uit drie dagen omstandigheidsverlof op het moment van het afscheid en zeven dagen omstandigheidskrediet, op te nemen wanneer de nabestaande daar het meest nood aan heeft.

Voor een broer, zus, grootouder, kleinkind, schoonzoon of -dochter, schoon- of stiefbroer, schoon- of stiefzus, achterkleinkind, overgrootouder vragen ze vijf dagen, bestaande uit drie dagen omstandigheidsverlof en twee dagen omstandigheidskrediet  

Werkgever en ziekteverzekering betalen

Kom op tegen Kanker stelt voor dat het loon doorloopt tijdens de drie dagen omstandigheidsverlof, zoals dat nu ook het geval is. De dagen omstandigheidskrediet zouden worden vergoed vanuit de ziekteverzekering, zoals bij het vaderschapsverlof. 

"We kregen al lang vanuit allerlei hoeken vragen en  opmerkingen over het rouwverlof," zegt Michils. "Het leeft echt bij de mensen. We hebben het ook gecheckt met rouwexperten. Ook zij bleken daar al langer mee bezig. Ook daar waren er veel vragen om dat verlof aan te passen. Wij gaan dus nu de overheden vragen de oude wet van 1963 aan te passen in een wet van 2021," besluit Michils.

Meest gelezen