Wallaby Sam uit Liedekerke ontsnapt en op dool: “Waarschijnlijk gedesoriënteerd door de sneeuw”

In Liedekerke is wallaby Sam al een week op de dool nadat hij is ontsnapt uit een weide van zorgboerderij ’t Frambozenhof. De wallaby trekt al een weekje rond ergens tussen Liedekerke, Denderleeuw, Ternat en Affligem. Sam kan zo’n vijf kilometer per dag afleggen en lijkt ook voldoende voedsel te vinden.

De drie jaar oude wallaby Sam is aan het avontuur van z'n leven begonnen. Hij ontsnapte uit de weide van zorgboerderij ’t Frambozenhof in Liedekerke. En dat is  opmerkelijk want rond de weide staat een omheining van 1,60 m, en aan de poort is een sas geplaatst. Hoe hij dus precies over de omheining geraakt is, blijft een raadsel: “Waarschijnlijk raakte hij gedesoriënteerd door de sneeuw en had hij het mogelijk moeilijk om dag van nacht te onderscheiden”, klinkt het bij andere eigenaars van wallaby’s. “Daardoor raakte hij mogelijk op opgefokt”.

Sporen

Sam’s voetsporen zijn ondertussen al opgemerkt in Liedekerke, Denderleeuw en Ternat. Hij kan zo’n vijf kilometer per dag afleggen. Bij 't Frambozenhof hebben ze zondag nog een melding gekregen vanuit de Kerlemeers in Essene: “Toen we gingen kijken zagen we hem zitten, op enkele meters van een wandelweg ter hoogte van huisnummer 30", zegt Summer Vecchio van ’t Frambozenhof. “We hebben verder niets ondernomen omdat het er zo open is. We namen contact op met de dierenarts die vanaf een afstand kan verdoven, maar tegen dat hij arriveerde was Sam al weg. We zijn er nog achtergelopen, maar speelden hem uiteindelijk kwijt.” Ook op het vlak van eten is hij niet kieskeurig en lijkt hij voorlopig voldoende voedsel te vinden. “Er zijn sporen opgemerkt ter hoogte van een gft-bak dus hij lijkt wel creatief genoeg te zijn om op zoek te gaan naar eten.”

Tips

Mocht je Sam gezien hebben kan je dat best melden aan de politie, of aan 't Frambozenhof via 0495/51.53.65. “Onderneem zelf niets, zeker niet in een open omgeving”, voegt Summer er aan toe. “Sam heeft heel wat kracht en een stamp zou wel eens hard kunnen aankomen. Hij is uit zichzelf niet agressief. Maar blijf best in de buurt tot wanneer we de dierenarts gecontacteerd hebben die hem dan vanop afstand kan verdoven.”

Meest gelezen