Steven Van Gucht houdt vast aan maximaal 75 ziekenhuisopnames per dag voor versoepelingen: "We moeten plan volgen"

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat het nog te vroeg is voor verregaande versoepelingen. "Vandaag worden er gemiddeld 119 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Als dat cijfer drie weken onder de drempel van 75 zit, kan er versoepeld worden." Het aantal bevestigde coronabesmettingen is opnieuw gedaald. Volgens de laatste weekcijfers krijgen elke dag gemiddeld 1.882 mensen te horen dat ze besmet zijn, dat is 19% minder dan de week ervoor. Volg alle coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steven Van Gucht: "Pas versoepelen als we drie weken onder drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag zitten"

De coronacijfers blijven licht dalen, maar volgens viroloog Steven Van Gucht is de tijd nog niet rijp voor verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Vandaag worden er gemiddeld 119 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Als dat cijfer onder de drempel van 75 zit, kan er versoepeld worden.

"Het is moeilijk om te voorspellen dat de cijfers zullen blijven dalen. Ik heb me daar in het verleden al een paar keer aan gewaagd en dat is niet altijd uitgekomen. Voorlopig zitten we op een goed traject, maar de cijfers gaan heel traag naar beneden. Als je kijkt naar de ziekenhuisopnames, dan kan je misschien in maart de drempel van 75 opnames per dag kunnen halen. Als je daar drie weken onder blijft, dan kan je versoepelen", zegt Van Gucht in "Het Journaal".

Van Gucht wijst er op dat die drempel moet worden gerespecteerd. "We hebben een plan en we moeten dat volgen. Dat is het beste wat we nu kunnen doen. Het kan wat langer duren, maar het kan misschien ook sneller gaan. Dat weten we niet. Het is een heel moeilijk te voorspellen traject. We zitten nog steeds op een plateau."

"Als je te snel versoepelt, dan kan je de trend misschien te vroeg keren en kom je toch nog in de problemen. Als je versoepelt, moet je dat kunnen doen voor de komende honderd jaar en niet voor de komende maand. Beter iets langer wachten dan te snel willen zijn en de cijfers naar boven zien gaan", besluit Van Gucht.

Videospeler inladen...

Olieprijzen op hoogste niveau sinds begin vorig jaar: "Coronacrisis is helemaal verteerd"

De olieprijzen staan opnieuw op het peil van begin vorig jaar, na enkele dieptepunten in het voorjaar 2020 toen de olieprijzen kelderden door de coronacrisis. De vraag naar olie stijgt nu de wereldeconomie weer herstelt, terwijl de olieproducerende landen voorlopig geen extra olie oppompen.

Lees het volledige artikel hier:

Filosoof Johan Braeckman: "Denk niet dat je radicale antivaxers moet uitnodigen in een ernstig programma"

Professor wijsbegeerte en filosoof Johan Braeckman stelt zich grote vragen over het debat in "De zevende dag" over vaccinatie. Daarin werd dokter Hilde De Smet van "Artsen voor vrijheid" tegenover vaccinoloog Pierre Van Damme geplaatst. Braeckman vindt het geen goed idee om antivaxers zoals dokter De Smet in een ernstig programma uit te nodigen omdat je hen dan een forum geeft om desinformatie te verspreiden.

Lees het volledige artikel hier:

Meer dan 90 procent van 70-plussers in VK heeft eerste dosis van coronavaccin gekregen

Meer dan negentig procent van de zeventigplussers in het Verenigd Koninkrijk heeft al een eerste inenting met het coronavccin gekregen. "Dat is een uniek, nationaal succes", zo heeft de Britse eerste minister Boris Johnson maandagavond verklaard.

De Britse regering is erin geslaagd om het vooraf gestelde doel van 15 miljoen coronavaccinaties tegen midden februari te halen. "Maar dit is nog niet het moment om te versoepelen", zegt Johnson. "De dreiging blijft zeer reëel." Er worden in de Britse ziekenhuizen nog altijd meer mensen met COVID-19 behandeld dan tijdens de eerste golf in april, beklemtoont de eerste minister.

De Britten streven ernaar tegen eind april iedereen boven de 50 jaar een eerste dosis van het vaccin te hebben toegediend.

Veiling BidForLIVE2020 klopt af op 129.040 euro

BidForLIVE2020, de muzikale veiling ten voordele van LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de livemuzieksector, heeft 129.040 euro opgebracht. 

De opbrengst van de BidForLIVE2020 veiling gaat integraal naar het steunfonds van/voor de livemuzieksector, dat daarmee de zwaarst getroffen sectorgenoten evenals een aantal relanceprojecten financieel kan ondersteunen. BidForLIVE2020 vond plaats tijdens de Week van de Belgische Muziek.

Videospeler inladen...

Professor Steven Callens: "Vaccinatiecampagne in Israël toont aan dat aantal besmettingen bij gevaccineerden spectaculair dalen"

In Israël worden oudere mensen minder ziek door corona en moeten ze minder vaak naar het ziekenhuis. Meer dan 80 procent van de 60-plussers in Israël zijn gevaccineerd met minstens 1 dosis. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in die groep is drastisch gedaald. Dat is bemoedigend nieuws. 

"Dat is absoluut goed nieuws", reageert professor infectieziekten Steven Callens in de studio van "Terzake". "Israël is een voorbeeld van een natuurlijk experiment dat de vaccinstudies niet konden aantonen. Men is beginnen te vaccineren bij de ouderen en risicogroepen toen de derde golf er aankwam en er zijn enorm veel infecties geweest. Daar zie je plots de curve dalen. Dat is een bewijs dat de studies met veel beperktere mensen, nu aangetoond is met 600.000 mensen."

De lockdown zal ook een bijdrage geleverd hebben bij de daling van de cijfers. "Maar je ziet dat in de gevaccineerde groep het aantal besmettingen spectaculair gedaald is. De oudere populatie van 55-plussers die gevaccineerd is, heeft men vergeleken met de ouderen die niet gevaccineerd zijn. Daar zie je dat er veel minder besmettingen zijn bij de mensen die gevaccineerd zijn. Men heeft kunnen aantonen dat diegenen die gevaccineerd zijn de kans dat je opgenomen of ziek wordt is 94 procent minder. De zes procent mensen die toch ziek worden, die hebben 92 procent minder kans op een ziekenhuisopname."

Videospeler inladen...

Ongelijkheid in de klas: niet elke ouder kan privébijles zomaar betalen

Sinds scholieren door de coronamaatregelen deels online les krijgen, stijgt de vraag naar het aantal privébijlessen. Want veel leerlingen slagen er minder goed om de leerstof te verwerken. Maar niet elke ouder kan die bijlessen zomaar betalen en dat zorgt voor ongelijkheid in de klas. Vrijwilligersorganisatie Auxilia geeft daarom gratis bijlessen. Ze krijgen hun aanvragen via zorgleerkrachten op scholen of via andere organisaties, en ze krijgen er alsmaar meer.

Videospeler inladen...

Vaccinatiecampagne gestart in vluchtelingenkamp Jordanië

Jordanië heeft als eerste land ter wereld een vaccinatiecampagne tegen COVID-19 gelanceerd in een vluchtelingenkamp. Dat melden de Verenigde Naties. De eerste prikken zijn vandaag gezet in Zaatari, een kamp met Syrische oorlogsvluchtelingen.

Van de 80.000 bewoners hebben er zich 2.000 aangemeld voor een inenting, zegt een woordvoerder van vluchtelingenorganisatie UNHCR. Van deze groep vallen er 1.200 onder het Jordaanse systeem waarin zorgwerkers, 65-plussers en mensen met medische aandoeningen voorrang krijgen.

Jordanië vangt 663.000 Syrische vluchtelingen op, volgens cijfers van de VN. Zowat 50.000 Jordaniërs hebben inmiddels een vaccin toegediend gekregen. In het land met 10,5 miljoen inwoners zijn 4.455 mensen bezweken aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Coronacijfers dalen sterk in de VS

De coronacijfers in de Verenigde Staten (VS) zijn sterk aan het dalen. In het land zijn zondag "slechts" 64.194 nieuwe infecties opgetekend, zo blijkt uit data van de Johns Hopkins Universiteit. Dat is de laagste toename sinds meerdere maanden.

In de VS zijn nu reeds 27.640.291 mensen besmet geraakt. Er zijn zondag ook 1.084 coronasterfgevallen gerapporteerd. Sinds de uitbraak heeft COVID-19 in de VS al 485.336 mensenlevens geëist.

48 aanvragen ingediend bij Europese Commissie om coronavaccins te mogen uitvoeren

Tussen 30 januari en afgelopen vrijdag zijn er bij de Europese Commissie 48 aanvragen ingediend om coronavaccins te mogen uitvoeren. Die zijn ook allemaal goedgekeurd en de vaccins zijn verscheept naar 24 landen, waaronder Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en de Verenigde Staten.

Eind januari, na een geschil met farmaproducent AstraZeneca, voerde de Commissie een mechanisme in dat alle fabrikanten die een leveringscontract voor coronavaccins sloten met de Europese Unie, groen licht moeten krijgen voor ze naar landen buiten de Unie mogen uitvoeren. De Commissie wil op die manier transparantie bekomen over waar vaccins naartoe gaan en zeker zijn dat er geen vertrekken als de beloofde leveringen aan de Europese Unie niet worden uitgevoerd. Dat mechanisme blijft normaalgezien van kracht tot eind maart.

Mocht "De zevende dag" vaccinatietwijfelaars uitnodigen voor een debat? Dit zegt onze ombudsman

Een debat over en met zogenoemde "antivaxxers" (mensen die twijfelen aan vaccins of die radicaal afwijzen) in "De zevende dag" doet stof opwaaien. Was het terecht dat zulke mensen in de studio zaten? Onze ombudsman vindt van wel. "Het gaat in tegen mijn journalistieke vezels om te zeggen dat er mensen zouden bestaan die niet geïnterviewd zouden mogen worden", zegt hij in deze bijdrage. "Maar dan moet je wel een goed debat organiseren. Ik liep toch zelf ook wat verloren in alles wat er gezegd en beweerd werd."

Lees het volledige artikel hier:

Lange files aan Duitse grens met Tsjechië en Oostenrijk

De strenge Duitse coronacontroles leiden tot lange files aan de grens met Tsjechië met Tirol in Oostenrijk. Duitsland controleert of automobilisten wel een noodzakelijke reis maken en of ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen.  

Oostenrijk reageert boos op de vertragingen aan de grens, vooral van vrachtwagens. Het heeft de Duitse ambassadeur op het matje geroepen. Bedrijven vrezen dat de bevoorrading in het gedrang komt.

Duitsland verscherpt de grenscontroles om de verspreiding van meer besmettelijke virusvarianten tegen te gaan. Het denkt ook over controles aan de grens met Frankrijk. Parijs heeft al ongerust gereageerd. Ook verschillende Europese commissarissen, onder wie onze landgenoot Didier Reynders, uiten kritiek op de eenzijdige Duitse maatregelen.

Meer leerlingen veranderen van richting na kerstvakantie, maar minder dan verwacht

Na de kerstvakantie zijn iets meer leerlingen van richting veranderd dan vorig jaar, maar de stijging is veel minder groot dan algemeen was verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het departement Onderwijs. In het secundair onderwijs is 3,01 procent van richting veranderd, iets meer dan vorig jaar. Daarbij dient wel te worden vermeld dat die stijgende beweging al sinds 2015 aan de gang is.

De stijging doet zich vooral voor in het Algemeen Secundair (ASO) en het Technisch Secundair (TSO). In het Beroepsonderwijs en het kunstonderwijs zijn er zelfs minder zogenoemde heroriënteringen.

Er blijken ook relatief meer jongens dan meisjes van richting te veranderen, en in zowat de helft van de gevallen gaat dit gepaard met een verandering van school.

Er was gevreesd dat dit schooljaar meer leerlingen van richting zouden veranderen na de kerstvakantie omdat leerkrachten op het einde van vorig schooljaar vaker slechtere resultaten door de vingers zouden hebben gezien. Die vrees blijkt niet helemaal terecht.

Kinderrechtencommissaris verbaasd over aanpak minderjarigen na lockdownfeestje: "Ouders waren op de hoogte en toch verschijnen kinderen voor de rechter"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens is verbaasd dat minderjarigen urenlang vastgehouden werden na een lockdownfeestje. "Dit is een redelijk straffe aanpak van politie en parket. We hopen dat dit niet de normale manier van werken is", zegt Vrijens op Radio 2 Antwerpen. Ze wijst ook op de rol van de ouders en hun verantwoordelijkheid. 

Lees het volledige artikel hier:

14 coronapv's rond ijssalon op Reepkaai in Kortrijk

Rond ijssalon La Cabane langs de Reepkaai in Kortrijk heeft de politie op Valentijnsavond 14 processen-verbaal voor overtredingen van het samenscholingsverbod uitgeschreven. Klanten bleven er in de buurt rondhangen om te genieten van hun warme chocomelk, koffie of wafel. De uitbater kreeg als "organisator" een boete van 750 euro, 13 klanten kregen elk 250 euro.

Minder dan 1.600 coronapatiënten in ziekenhuizen: is het gevaar op een nieuwe overrompeling nu geweken?

Voor het eerst sinds oktober liggen er minder dan 1.600 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het is een gunstig cijfer dat doet verhopen dat het ergste voor de ziekenhuizen voorbij is. Maar is het gevaar op een nieuwe overrompeling nu definitief geweken? "Veel is nog onduidelijk", waarschuwen specialisten.

Lees en bekijk hier meer:

VOKA Kempen-Mechelen vraagt banken om uitstel betalingen: "1 op 3 bedrijven komt in financiële problemen"

Uit een enquête van ondernemersorganisatie VOKA Kempen-Mechelen blijkt dat 1 op de 3 bedrijven nog voor de zomer in financiële problemen zullen komen. VOKA roept banken daarom op om die bedrijven met nog 5 maanden extra uitstel van betalingen te geven. "De banken zijn al een engagement aangegaan, nu moeten we erop letten dat het niet bij woorden blijft", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren bij RTV.

Lees meer in dit artikel:

Loredana (24) uit Genk gaat viraal met coronasong. "Ik zit acht uur per dag achter mijn bureau, hoort ge mij Alexander De Croo?"

De 24-jarige Loredana uit Genk maakt online furore met een lied waarin ze de aanhoudende coronacrisis onverbiddelijk de grond inboort. Na een zoveelste dipje greep de studente naar haar ukelele en scheef ze in minder dan twintig minuten haar gevoelens van zich af. Het resultaat: een pittige song die even ludiek als lekker Limburgs klinkt. “Jongeren lieten massaal weten zich in mijn gedachtes te herkennen”, zegt de charmante zangeres op Radio 2 Limburg.

Lees en bekijk hier meer:

Bezoekverbod en patiëntenstop op enkele afdelingen van ASZ Aalst na corona-uitbraak

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst neemt op verschillende afdelingen geen nieuwe patiënten meer op omdat er een aantal corona-uitbraken zijn in het ziekenhuis. Er is ook een bezoekverbod. “We willen er alles aan doen om nieuwe besmettingen te voorkomen”, klinkt het. 

Lees meer in dit artikel:

In Beringen krijgen thuisverpleegkundigen, huisartsen en andere gezondheidswerkers, die in nauw contact komen met patiënten, hun coronaprik. Om 12 uur zijn ze eraan begonnen en er worden vandaag 100 zorgverleners uit Beringen en Tessenderlo ingeënt. VRT-journalist Hilde Mertens geeft meer uitleg in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen